Čovića pitali da se odluči za Plenkovića ili Milanovića?

Vijesti 20. maj 202214:04 4 komentara
N1

U Mostaru je održana sjednica predsjedništva HDZ-a nakon koje se predsjednik stranke Dragan Čović obratio novinarima.

Očekivanje od posjete Charesea Michela?
Michel je danas i sutra u BiH. Mislim da je predsjednik Vlade RH uspio svojim angažmanom uspio da bude na našim prostorima. Primarno ono što je tema za mene je provedba sporazuma iz Mostara koji je za sebe vezao Izborni zakon. I naravno oko aktualnih tema kada je u pitanju ovaj vremenski period od pet mjeseci pred izbore. Imaću jako puno komentara zbog svega što se dešavalo i ovih dana kao dopunu pritsika jednog dijela sarajevskih medija i političara koje prati i dio međunarodne zajednice na tragu različitim obilježjima kako već nelegitimnom izbornom povjerenstvu osigurati nelegitimni novac i upošljavanje kako bi dobili izbore koji će biti demokratski i kakvi već?
Posebno mi je žao da jedan dio insttitucija u BiH nastupaju u ime jedne stranke, hodajući po svijetu. Bio to član Predsjedništva Bošnjaka jedan ili drugi ili ministrica vansjkih poslova. Minsitrica za koju se traži smjena već godinu dana za koju se traži da se u Parlamentu raspravlja o njenom radu danas putuje po svijetu i priča o blokadama.” rekao je Čović.

U Hrvatskoj već mjesecima traje prepucavanje između predsjednika i premijera, a novinari su Čovića upitali da se odluči između Plenkovića i Milanovića:

Katastorofalna bi greška bila da predstavnici politike hrvatskog naroda u BiH na taj način gleda vođenje politike. Ja bih mogao imati taj luksuz da kao predsjednik HDZ-a povežem sa predjsednikom HDZ-a Hrvatske kojem se izuzetno zahvaljujem za sve što radi, ali mi imamo 12 stranaka sa kojima smo dogovorili da idemo zajedno na izbore, da imamo jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH… Naravno tada kao predsjednik HNS-a morate voditi računa o svim elementima. Uvažavajući, cijeneći sve što radi predsjednik Hrvatske. Sve što on radi odgovara uhu Hrvata u BiH. Naše opredjeljenje je da ne možemo uticati na vanjsku politiku Hrvatske.” kazao je Čović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare