Čovićeva izjava o Sarajevu izazvala okršaj u Domu naroda

Vijesti 10. feb 202119:36 8 komentara

Dok se u Mostaru odmotavalo klupko oko izbora gradonačelnika, u Sarajevu, na sjednici Doma naroda se vodila burna rasprava. Denis Bećirović prozvao je Dragana Čovića za, kako navodi, neistine iznesene o položaju Hrvata u Sarajevu. Čelnik HDZ-a poručio da ostaje pri tvrdnji da je Sarajevo grad jednog naroda. Prvobitni duel prerastao je u trougao, nakon što je Čoviću odlučio odgovoriti Bakir Izetbegović.

Na marginama dnevnog reda, vodio se pravi verbalno – politički okršaj. Ulje na vatru dodao je Denis Bećirović, tražeći očitovanje Dragana Čovića o, tvrdi, neistinama izenesenim u jednom intervjuu. Čović je tada kazao kako su samo Hrvati za NATO, da su Srbi protiv, dok se Bošnjaci ne zalažu dovoljno iskreno.

“Ova konstatacija je potpuno netačna, gospodine Čoviću. Sada nemam vremena da govorim o mnogim drugim neistinama koje je gopodin Čović rekao o državi Bosni i Hercegovini, o glavnom gradu BiH”, počeo je Bećirović.

Nije trebalo dugo čekati na Čovićevu reakciju. Ostaje, kaže, i pri tvrdnji da je Sarajevo etnički čist grad.

“Sve ono što sam kazao o gradu Sarajevu kao glavnom gradu moje domovine apsolutno stoji. Danas je Sarajevo grad jednog naroda. I ono malo onih ostalih koji su ostali da žive u Sarajevo. Na žalost, to je tako”, tvrdi Čović.

Replika za replikom …

“Optužili ste kompletnu vlast u Sarajevu da radi na provedbi ‘Islamske deklaracije’. To nije istina. Rekli ste jednu podvalu da je to etnički čist grad. Ne, to je kozmopolitski grad”, kaže Bećirović.

“Dobro vodim računa kako zastupim interese svoje domovine BiH. I kad govorim bilo gdje govorim u interesu države Bosne i Hercegovine”, odgovara Čović.

Prvotni verbalni duel između Čovića i Bećirovića, pretvorio se u trokut, kada je izjave čelnika HDZ-a odlučio osporiti i Bakir Izetbegović.

“Mi smo u Sarajevu četiri godine nakon rata imali za načelnika Centra Srbina. Sada ponovo imamo načelnika koji je Srbin. Imali smo gradonačelnika Ivu Komšića, koji je Hrvat. Imali smo Hrvata prvog čovjeka Kantona Sarajevo”, podsjeća Izetbegović.

Jeftine političke igre, poruka je iz Kluba Srba.

“Te trzavice služe za zabavljanje naroda što se dešava već decenijama. Sve se vrti u krug. Umjesto da rješavaju pitanja, oni puste ovako neku priču oko nečega što je svima poznato”, smatra Mladen Bosić.

Premda je rasprava trajala putnih pet sati, delegati nisu usvojili niti jedan predloženi zakon. A na dnevnom redu nije se ni našao Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji je uvjet za kandidatski status, iako je prethodno usvojen u Zastupničkom domu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare