Covid pasoš građanima BiH nije dostupan: Političko ili pitanje zdravlja

Vijesti 24. jun 202119:10 > 19:21 1 komentar

Potvrđeno je, SAD BiH donira pola miliona Pfizerovih vakcina. Ovo je najveća donacija do sada. Ukoliko bude sve teklo prema planu i bez poteškoća, cjepiva bi u BiH trebala stići do kraja sedmoga mjeseca 2021. godine. Za to vrijeme iz Zavoda za javno zdravstvo FBIH, obećavaju građanima dva miliona, do sada je stigla tek sedmina, a kada će ostatak biti dostupan građanima, ne znaju odgovor.

Sjajne vijesti iz Washingtona, saopštili su iz Ministarstva civilnih poslova putem Twittera. U BiH stiže donacija vakcina, neuporediva sa dosadašnjim.

55 miliona vakcina

“Ministarstvo civilnih poslova BiH upravo je završilo on line sastanak sa njihovim vladinim zvaničnicima tokom koga smo informisani da će SAD donirati BiH 500.000 doza BioNTech/Pfizer vakcina”, danas su saopštili.

Ranije su iz Bijele kuće saopštili da će donirati 55 miliona vakcina, Afriku, Aziju, Latinsku Ameriku i Karibe. Dio će dobiti BiH i Kosovo.

“Ono što nam predstavlja najveći izazov ustvari nije dostupnost, imamo dovoljno doza da podijelimo sa svijetom, ovo je herkuleanski logistički izazov i to vidimo kako krećemo u implementaciju. Zato, kako radimo sa zemljama moramo osigurati i to vidimo kako krećemo u implementaciju”, rekla je Jen Psaki, portparolka Bijele kuće.

Iz Vlade FBIH i danas bez odgovora kada će biti realizovan ugovor o nabavci pola miliona kineskih vakcina. Novimenovani direktor zavoda Siniša Skočibušić kaže stiglo je ili će stići ukupno dovoljno za imunizaciju. No bez odgovora do kada.

“Prema sadašnjoj situaciji imamo nabavljeno već ili u realizaciji 2.070.000 doza cjepiva, što je dovoljno za jedan milion cjepljenih”, istaknuo je Siniša Skočibušić, direktor ZZJZ FBIH.

Do sada je u FBiH stigla tek jedna sedmina ove količine. Zašto? Premijer Fadil Novalić nakon današnje sjednice nije odgovarao, pred kamere nije izašao.

“Siguran sam da i premijer Novalić i svi oni koji obnašaju dužnosti bi voljeli da je to završeno davno i da je bilo do njih to bi sigurno bilo završeno. Takva je situacija u svijetu, vakcine su postale instrument u geoplitičkim odnosima”, naveo je Šerif Špago iz GO SDA.

Političko ili pitanje zdravlja je i Covid pasoš koji građanima BiH nije dostupan. I po ovom pitanju, kaže Skočibušić pokrenute su aktivnosti.

Elektronska uvezanost

“Iako to nije usko u našoj nadležnosti, mi smo pokrenuli aktivnosti da se osiguraju privremene Covid putovnice na razini cijele FBiH koje bi bile prepoznate u zemljama Šengena i u drugim zemljama, te da na taj način možemo omogućiti da oni koji su proveli cijepljenje da se mogu kretati bez potrebnih PCR testova”, rekao je Siniša Skočibušić.

Ključna je uspostava elektronskog sistema putem kojeg će se prikupljati informacije o građanima kažu iz Agencije za lična dokumenta.

“Moraju se elektronski uvezati nadležna ministarstva zdravlja sa svim nadležnim organima koji budu izdavali takva dokumenta. Nadležne ustanove moraju biti elektronski međusobno uvezane sa nama kao jedinstvenom tačkom. Odluka koja je u proceduri propisuje upravo to. Iddeea je spreman što se tiče tehničke podrške-suport-a”, naveo je Arif Nanić, direktor IDDEEA-e.

A do uspostave Covid pasoša, građani BiH moći će ići u inostranstvo u skladu sa propisima zemalja u koje ulaze. Najčešće je to negativan PCR ili antigenski test, dokaz o kompletnoj vakcinaciji, ili dokaz da ste prebolovali Covid.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare