Čovjek koji je spasio 45 Srba: Obuzdao sam svaku želju za osvetom!

Vijesti 27. jan 202218:49 > 19:03 9 komentara
Amir Reko
Amir Reko (N1)

Amir Reko, nominirani kandidat za Nobelovu nagradu za mir gostovao je u Danu uživo N1 televizije. Spašavanje od sigurne smrti 45 srpskih civila 1992. godine, od tadašnje Armije Republike BiH, i to samo tri dana nakon što su mu majka i obitelj spaljeni u rodnom selu od srpskih snaga, za mnoge ljude širom svijeta neoboriv je argument da se Amiru Reki dodijeli Nobelova nagrada za mir. S druge strane neki njegovi sunarodnjaci smatraju ga “izdajicom Bošnjaka”.

Priča je, kaže Reko u programu N1, otišla u eter zahvaljujući ljudima koji su, vojnički gledano, bili na drugoj strani. To je, prema njegovim riječima, period kada su srpske snage krenule u osvajanje Goražda.

“Juni mjesec 1992. godine je mjesec najvećih zločina. Dobio sam jako tužnu vijest da su neljudi, izrodi iz reda srpskog naroda, zapalili moju živu majku i moju familiju”, podsjeća se potresnih dešavanja iz ratnih 90-ih Amir Reko, bivši pripadnik Armije Republike BiH, koji je svoje iskustvo podijelio uživo u televizijskom programu N1.

Dodaje, kako je, unatoč svemu, obuzdao svaku želju za osvetom. Tri dana nakon što mu je majka ubijena, prisjeća se, spasio je Srbe koje je vidio u obližnjem mjestu od sigurne smrti.

“Teško je obuzdati se”

“Rekao sam tim ljudima – Srbima – koji su tu bili prisutni da su Srbi prije tri dana zapalili moju živu majku, i da se ja mogu osvetiti, ali da to neću učiniti, da oni nisu krivi zbog toga i odlučio sam im pomoći. Rekao sam – idite s milim Bogom”, kaže za Reko dodavši da pravila ratovanja teško mogu važiti kada se lično osobi dogodi zločin, tada je teško obuzdati sebe.

“Tada nikakvih pravila nema, spašava se živa glava”, dodao je ovaj bivši borac Armije Republike BiH, nekadašnji oficir JNA, koji je 1992. godine zajedno sa svojim suborcima uspio izvojevati pobjedu. Kaže kako unatoč ratu i danas ima prijatelje Srbe koji su mu, također, pomagali u tim teškim vremenima.

“Ponosan sam danas da imam takve prijatelje kao što je Dragan Simić. On je meni spasio život – kada su četnici pitali hoćeš li ga ti ubiti ili ćemo ga mi ubiti. Sudbina nas je ista vezala, iako nas nije ista majka rodila”, priča Amir Reko te odgovara na sljedeće pitanje u emisiji Dan uživo:

U Goraždu ste proglašeni nepoželjnom osobom. Zašto?

“Kažu da sam pričao laž i kaljao ugled Armije Republike BiH. Neki ljudi su umjesto da ovaj događaj iz rata s ponosom izdignu, i da pokažu – pogledajte dušu jednog muslimana. Naši narodu jesu plemeniti, i naš narod je plemenit. Mi nismo teroristi. Radi vlastitog interesa su ovu priču kreirali kao nepoželjnu. Mene su napravili izdajnikom. Kako neko može biti izdajnik ko je komandovao najvećom bitkom u 1992. godini? Zar je to zahvalnost? Zar to da urade meni i radi vlastitog interesa guraju ovu priču, zloupotrebljavaju mlade ljude koji su izgubili najmilije u ratu“, kazao je Amir Reko gostujući u programu N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare