Čovjek koji je uspostavio ICTY: Ne očekujem promjenu u presudi Mladiću

Vijesti 04. jun 202121:51 0 komentara

Prvi haški tužilac i nekadašnji sudija Ustavnog suda Južne Afrike Richard Goldstone u intervjuu za N1 uoči presude Ratku Mladiću poručuje kako ne očekuje bilo kakve promjene u odnosu na prvostepenu presudu. Goldstone, čovjek koji je uspostavio ICTY smatra da je sud ispunio svoju ulogu, ali isto tako da su neke stvari mogle biti ranije završene da je bilo političke volje i želje.

“Bio bih veoma iznenađen ako bi bilo bilo kakvog uspjeha u slučaju žalbe Mladića. Mislim da je dokaz bio veoma jasan i neoboriv. A kazna je jasno bila ispravna. Mladić je proglašen krivim za počinjenje najgoreg genocida od Drugog svjetskog rata”, izjavio je Goldstone.

Goldstone: Doživotni zatvor – ispravna odluka

“Maksimalna kazna doživotnog zatvora ispravno je izrečena Mladiću. Naravno da je razočaravajuće što je bilo potrebno skoro 26 godina, otkako sam donio prvu optužnicu protiv Mladića, da se dođe do ovoga”, dodao je.

Istakao je kako se suosjeća sa žrtvama, a neki od njih više nisu živi.

“To je prouzrokovano situacijama koje su jako dobro poznate, konkretno u vašem dijelu svijeta. Posebno onda kada su se Karadžić i Mladić krili. U slučaju Mladića to je 16 godina. Tek onda je doveden u Hag na suđenje. Bilo je i odlaganja zbog bolesti. A naravno, tu su i nedavna odlaganja zbog žalbe na pandemiju, zbog koje svi patimo”, rekao je sagovornik Esmira Milavića u intervjuu N1 na 1.

Shvata frustraciju žrtava

“Stoga, ne mislim da se krivica ne može na bilo koga konkretno svaliti. Smatram da i uz najbolju volju nije moglo biti brže. Kako sam i rekao, shvatam frustraciju žrtava, ali pravda je vrlo često spor proces i to je priroda procesa“, kaže Goldstone.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje da li je bio zadovoljan prvostepenom presudom i da li bi želio da je bila drugačija Goldstone poručuje kako je bila onakva kakvu je želio, ali i da je bilo previše očekivanja od ICTY.

“Važno je da se u obzir uzmu sve činjenice. Mišljenja sam da je oduvijek bilo previše očekivanja da će ICTY, ICC ili tribunal za Ruandu, da je međunarodni sud tu da bi ispisao historiju. Previše je to očekivanja. Nosimo se sa dokazima relevantnim za otpuženu osobu kojoj se pred sudom sudi. Mislim da bi sudije pogriješile kada bi išli van toga i upisali se kao ratni historičari”, poručio je Goldstone.

“Bilo bi veoma važno, sigurno da očekujem da sve činjenice za koje je Mladić proglašen krivim da bi jako dobro trebale biti pojašnjene. Posebno genocid i događaji u Srebrenici 1995. Smatram da je to također jak slučaj i znam da tužilac žalio, Mladić je optužen, a nije proglašen krivim za druge genocide počinjene u drugim dijelovima BiH. Smatram da je to relevantan dokaz u tom dijelu i bila je stvar koja je došla pred Međunarodni sud pravde”, naveo je između ostalog Goldstone.

Goldstone: Bio bih sretan ako uspije žalba tužitelja

N1

Rekao je da nema dovoljno informacija da bi imao očekivanja.

“Dopustite mi da kažem da bih bio jako sretan ako žalba tužitelja uspije naredne sedmice”, ističe Goldstone.

Goldstone je za N1 komentarisao i prebacivanje Radovana Karadžića u Veliku Britaniju na odsluženje ostatka kazne kao i komentare da je ovo za njega dodatna kazna.

“Koliko shvatam, razlog je taj što je Ujedinjeno Kraljevstvom ponudilo svoj zatvor Tribunalu, ICTY-u ili MICTY. Mislim da je malo nemoguće ako ne i smiješno reći da su sudije Britaniju odabrale kao dodatnu kaznu za Karadžića. Ne vjerujem da bi bilo koj iskreni ili racionalni sudija izabrao zatvor u zemlji kao dodatnu kaznu za osobu kojoj se sudi”, komentarisao je Goldstone.

Nijedna druga zemlja nije ponudila Karadžiću zatvor

“Karadžić služi doživotnu kaznu i to je njegova kazna. Koliko znam, niti jedna druga zemlja nije ponudila zatvor. Da je bilo takmičenje, da su neke druge zemlje, bliže Srbiji ili Bosni, ponudile svoj zatvor, to bi bila druga stvar. Ali, koliko znam niti jedna druga zemlja nije ponudila zatvor, tako da je VB bila jedina koju su prihvatili”, naveo je gost N1.

Podsjeća da je slično bilo i sa slučajem Charlesa Taylora kojeg je osudio tribunal za Ruandu. Afrikanac koji također u Ujedinjenom Kraljevstvu služi kaznu jer se Britanija ponudila da pomogne Tribunalu, ponudila je svoj zatvor, a što je podržao statut UN-a.

U videu pogledajte šta Goldstone misli o pravdi koja se traži dvije i po decenije od kraja rata, ulozi međunarodne zajednice u njegovom radu te o tome koliko mu je podrška pokojnog Nelsona Mandele pomogla u radu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!