Crna Gora zove Bosance i Hercegovce

Vijesti 31. maj 202119:40 1 komentar

Sezona godišnjih odmora je na pragu. Građani Bosne i Hercegovine još ne raspolažu sigurnim informacijama o tome gdje mogu da putuju. Sigurno je, međutim, da svi oni koji su vakcinisani sada mogu jednostavnije putovati i posjećivati sve više zemalja svijeta. U odnosu na prošlogodišnje restrikcije koje su bile na snazi. U međuvremenu, Evropska komisija poziva države članice da postepeno vrate slobodu kretanja.

Svako prema svojim mogućnostima, ali građani Sarajeva kažu da s nestrpljenjem očekuju da otputuju na svoje omiljene destinacije.

Sezona godišnjih odmora

S padom broja zaraženih, ublažene su i mjere za putovanja. Naši državljani bez PCR testa mogu da putuju u Srbiju, Crnu Goru, ali i Albaniju. Za ulazak u Hrvatsku potrebno je predočiti negativan PCR test. Brzi antigenski test, potvrdu o vakcinaciji, ili potvrdu o prebolovanoj infekciji. Granice je za Bosance i Hercegovce, uz posjedovanje negativnog PCR testa, ili potvrde o vakcinaciji, danas otvorila i Grčka. Uz negativan test na COVID-19, zeleno svjetlo za ulazak u državu dali su nam, između ostalih, Slovačka, Bugarska, Egipat, Angola, Jermenija, Bahrein.

Uzimajući u obzir postepeno popuštanje epidemioloških mjera, turističke agencije očekuju mnogo bolju sezonu. Izdvajaju Tursku kao najčešći izbor građana.

“Imamo najavu za Tursku da će se ukinuti obavezan PCR test. Oni su to za neke države već uradili. Pored Turske najviše rezervacija imamo za Hurgadu i za Dubai. Imamo skoro svaki mjesec veliki termin putnika koji, evo, već nekoliko mjeseci, redovno putuju”, ističe Adin Ćiršić, turistička agencija.

Turistički radnici iz Crne Gore pozivaju na ljetovanje u toj zemlji. U Banjaluci su predstavili ljetnu ponudu. Poručuju da su spremni da prime sve turist. Prije svega iz regiona.

“Cijene nikad niže, mi nikad uredniji, nikad spremniji. Pretpostavljam turisti nikad raspoloženiji da provedu dobar odmor. Poslije svega ovoga što nas je snašlo”, kaže Tijana Kotarac, Turističke organizacija opštine Budva.

Zabrana putovanja

Vrata pojedinih država ostaju zaključana za bh. državljane do daljnjeg. Između ostalih, radi se o Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Kanadi, Izraelu.

Našim građanima još je onemogućeno da putuju u zemlje Evropske unije, uz određene izuzetke. Dok je u nekim državama i dalje obavezan karantin u trajanju od 10 dana. Evropska komisija, predložila je, u međuvremenu, članicama bloka da postepeno olakšaju mjere koje ograničavaju slobodu kretanja. Posebno za osobe koje imaju digitalnu potvrdu o preležanom COVID-19.

“Sada očekujemo od država članica da najbolje iskoriste ovaj instrument i preporuku. Da se svima omogući slobodno i sigurno kretanje”, navodi Didier Reynders, komesar za pravdu.

Prije nego što odluče da krenu na put, građanima naše zemlje savjetuje se da se prije svega informišu, budući da države širom svijeta na svakih sedam dana revidiraju listu zemalja za ulazak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare