“Crna lista SAD-a ne znači ništa jer u BiH te osobe nisu ni osuđene ni optužene”

Vijesti 08. okt 202212:52 0 komentara
N1 (Ivana Korajlić)

Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini za N1 je govorila o američkim sankcijama koje su nedavno nametnute Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH i biznismenu Slobodana Stankovića. Smatra da ta crna lista ne znači ništa u BiH jer osobe koje su na njoj u našoj zemlji nisu ni optužene ni osuđene. Korajlić je govorila i o rezultatima izbora te vječitoj borbi za vlast na čelu Republike Srpske.

Korajlić je navela da je evidentno da se proširuje spisak ljudi koji su se zbog umiješanosti u korupciju našli na crnim listama.

“Ono što je svima sigurno u fokusu jeste objašnjenje zbog čega je Fadil Novalić stavljen na crnu listu, a to je njegova umiješanost u korupciju zato što je slao pisma penzinerima prije nekoliko godina tražeći podršku pred izbore. Moram reći da iako se Transparency International još tada bavio tim slučajem i pokušavali smo i tada utvrditi i doći do toga da institucije u BiH na neki način ovo procesuiraju kao zloupotrebu i položaja u javne svrhe i pred izbore, nismo do toga došli. Želim reći da je ovo jedna od najmanjih stvari koje se mogu Novaliću staviti na teret, ali pretpostavljam da zbog procesa koji se vodi i koji je u toku (suđenje u predmetu ‘Respiratori’ op.a.) on se nije mogao spominjati u načinu na koji je formulisana odluka. A Slobodan Stanković je vlasnik preduzeća koji decenijama posluje i blisko je sa vlastima u RS, ali i regionu. Dobijali su ugovore i infrastrukturne projekte, ali vidjeli smo u prethodnim slučajevima da sama činjenica da se neko nalazi na ovoj listi ne mora donositi nikakve posljedice po ove osobe, njih pravosudne institucije u BiH nisu optužile ili pravosnažno osudile. S tim u vezi ne postoje nikakve smetnje da obavljaju javne pozicije i to važi ne samo za ove pomenute osobe već i za ostale. Tu su i državna tužiteljica Diana Kajmaković, zatim bivša glavna tužiteljica Gordana Tadić kao i ostale osobe koje obavljaju visoke funkcije”, konstatovala je Korajlić.

Dodala je da ove sankcije imaju utjecaja na koji način će neko sarađivati s američkim vlastima.

“Poslovati i sl. Vidimo da osobe u BiH koje su se obogatile od korupcije u BiH te sankcije ne znače mnogo jer imovinu i bogatstvo skrivaju u drugim državama, uključujući i novac po offshore kompanijama i drugim nekretninama”, dodala je.

Fadil Novalić i Slobodan Stanković stavljeni na crnu listu SAD-a

Komentarišući svrhu protesta u Banjaluci, nakon što je prema posljednjim preliminarnim informacijama Milorad Dodik u vodstvu za predsjednika Republike Srpske, dok je Jelena Trivić iz PDP-a hiljadama glasova ispred njega tvrdeći da je pokradena nakon što je proslavila pobjedu, Korajlić smatra da se možda na taj način želi ukazati na greške u izbornom procesu ili poručiti nadležnim institucijama da provjere navode o krađi.

Opozicija iz RS poručila: “Brutalna krađa, šetamo opet u nedjelju”

“Moram naglasiti da je Centralna izborna komisija političke subjekte od kojeg trenutka mogu podnositi prigovore što vidimo da se oni nisu pridržavali tih uputa već su prigovore uputili mnogo ranije. Traženje poništenja izbora na određenom mjestu treba biti onda kada se proglase zvanični rezultati. Apsurd je da evidentno vidimo manjkavosti u izbornom procesu jer bi birački odbori trebali znati šta rade i da postupaju u skladu sa zakonom. Međuitm, kod nas je slučaj da upravo te biračke odbore imenuju stranke pa im zbog toga i pogoduju”, poručila je Korajlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!