Crnadak: Bisera Turković je SNSD-ova ministrica

Dan uživo 02. jul 202117:55 > 18:46 0 komentara
N1

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a i bivši ministar vanjskih poslova BiH, izjavio je za N1 da je Bisera Turković izbor SNSD-a na poziciji koju obnaša, te da što se PDP-a tiče - radi se o jedinstvenoj politici koju vodi ona i stranka SNSD.

Crnadak je kazao da nije dobro niti pristojno ocjenjivati koji saziv Vijeća ministara je bolji, onaj u kojem je on bio ministar ili ovo sada, ali je siguran da je bivši saziv mnogo bolje funkcionisao.

“Ovo je najlošiji Savjet ministara od Dejtona”, rekao je Crnadak.

Na pitanje da li je on kao ministar vanjskih poslova mogao istupati bez saglasnosti tri člana Predsjedništva BiH – Crnadak je kazao da je bilo događaja u kojima ne učestvuju, da Predsjedništvo vodi vanjsku politiku.

“Ne traži se za svaku aktivnost saglasnost, dokle ostajemo u okvirima onoga što je dogovoreno – nema problema”, rekao je.

Crnadak: Odgovor Tegeltiji i Vulić

“Sada, najvažnija stvar je da stalno pritužbe i negodovanja dolaze od SNSD-a, a to je stranka koja je izabrala da Turković vodi ministarstvo. Turković je mininstar SNSD-a, oni nisu rekli da ona nema podršku, nisu odustali, i bespredmetno je učestvovati u raspravi ko je šta smio ili ne”, rekao je Crnadak i dodao:

“Radi se o jedinstvenoj politici koju vodi Turković i SNSD, mi to tako posmatramo”.

VEZANE VIJESTI

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kaže kako je položaj Srba u ministrasrvu inostranih poslova loš dijelom i njegovom krivicom. Crnadak odgovara:

“To je neistinita tvrdnja. Bio sam začuđen kada sam je čuo. Isti dan kada je izvršena primopredaja u Ministarstvu spoljnih poslova, u svom prvom danu mandata Savjeta ministara, tada je smijenjen pomoćnik Đukić, a postavljen je predstavnik Bošnjaka”, istakao je.

Crnadak je ocijenio da Vijeće ministara ne zanima SNSD.

“U diplomatiji nema tendera, nema para, to onda SNSD ne zanima”, rekao je.

U medijsko prepucavanje Crnadka i Tegeltije uključila se i poslanica SNSD-a u Parlamentu BiH Sanja Vulić. Kaže kako on činio ustupke predstavnicima bošnjačkih stranaka, kako bi “uhljebili” stranačkog kolegu Dragišu Delića? Vulić također kaže kako PDP sve čini da se UIO iz Banjauke preseli u Sarajevo. Ima li istine u tome?

“Ja nju ne mogu komentarisati. To je potpuna nebuloza i glupost. Ako trebate komentarisati nekoga ko je u kameru izjavio da je za nju Dodik bog, zamislite nekoga ko je to izjavio i onda takvu osobu da komentarišete”, rekao je Crnadak, koji je doveo u pitanje i njen izbor na funkciju, podsjetivši na malverzacije u izbornom procesu u Doboju.

Što se same zgrade UIO tiče, Crnadak je rekao da postoji ambicija da se kumu Milorada Dodika isplati 100 miliona KM.

Zgrada UIO – to se radi u tajnosti

“To se radi u tajnosti, svjesni su da je to velika afera, a u javnosti nema stavova oko toga. U pozadini se to pokušava realizovati. Sada je porastao senzibilitet u javnosti, a oni koji su imali namjeru da ovako opljačkaju narod koji ovde živi – to im neće poći za rukom”, zaključio je Crnadak.

Komentarisao je Crnadak i dolazak Christiana Scmhidta na poziciju visokog predstavnika u BiH.

“Nema nikakvih dilema, on dolazi. Novi je visoki predstavnik, ima podršku Njemačke i svih njenih struktura. To je osoba koja ima izuzetne reference, obavljao je mnoge poslove koji su odgovorni i ima namjeru da ozbiljno radi ovdje kod nas”, rekao je gost N1.

Ocijenio je kako će Schmidt imati podršku Brisela, Berlina, SAD-a, Londona i svih bitnih međunarodnih instanci.

“Ova vlast išla đonom na sve”

“Sve drugo osim realnosti da dolazi bi bilo neozbiljno”, izjavio je.

S druge strane, Vlast RS najavljuje da će odbijati da sarađuje sa njim, jer nije izabran u Vijeću sigurnosti UN-a, a Crnadak je to komentarisao da nije isključeno da tu ne dođe do konfrontacije.

“Ova vlast je išla đonom na Berlin, na Brisel, na opoziciju, na Tanju Topić, i na svakoga ko ne misli kao oni”, izjavio je.

Na koncu, Crnadak je rekao kako izbora u BiH mora biti, mada postoje snage koje bi voljele da se ne dese – mada u tome ne mogu uspjeti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!