Crnadak: Dodik je govorio da je bio genocid i da BiH treba jednog predsjednika

Vijesti 18. jan 202217:41 > 18:17 6 komentara
Igor Crnadak (N1)

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a i poslanik ove stranke u NSRS, kazao je u Danu uživo na N1 kako posljednjih 15 godina gledamo da Milorad Dodik ujutro govori jedno, a popodne drugo. "Još uvijek se sjećamo njegovih izjava da je u Srebrenici bio genocid i da je govorio da BiH treba jednog predsjednika, a sada imate potpuno druge izjave", istakao je Crnadak.

Kolegijum PDP-a jučer je poručio da ostaje pri stavu da je uslov za povratak u institucije Bosne i Hercegovine rješenje pitanja izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje su nametnute odlukom bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

N1: Šta znači ovaj zahtjev. Istinski stav PDP-a ili pokušaj demaskiranja politike Milorada Dodika?

Crnadak: U suštini je ovo naš stav koji smo ranije rekli. Mi razumijemo zabrinutost predsjednika Vučića kao i zabrinutost cjelokupne javnosti. Potrebno je da institucije na nivou BiH počnu normalno fukcionisati. Ali kod koga je lopta, da se izrazim sportskim žargonom? Lopta je kod SNSD-a, SDA i HDZ-a. Put rješenja krize je usvajanje zakona koji će tematiku iz “Inzkovog zakona” riješiti u Parlementu i taj zakon trebaju ponuditi SNSD, SDA i HDZ. To je jedini put da se izađe iz ove krize.

Mislite li da bi se, nakon bezuspješnih pokušaja godinama, sada stranke u Parlamentu BiH mogle usaglasiti oko izmjena Krivičnog zakona?

Ne znam, ne želim biti prorok. Stvari su do kraja jasne. Mi smo u jednoj ogromnoj krizi. Svi narodi u BiH trpe veliku štetu. I oni koji trebaju dati rješenje su SNSD, SDA i HDZ. Stiče se utisak da njima odgovara ova kriza. Odgovara im da u ovoj atmosferi dočekaju izbore.

Ukoliko se SNSD sa koalicionim partnerima vrati u Institucije BiH, a SDS i PDP ostanu pri ranije donesenom stavu, dajete li time mogućnost da budete proglašeni kočničarima u rješavanju aktuelne krize u BiH?

Ne možemo mi biti kočničari. Kada je osnovan PDP, tada to nije bilo popularno, kao jedan od pet prioriteta naveli da RS bude u Evropskoj uniji, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom. Mi iskreno živimo tu evropsku ideju, gdje su jake institucije, gdje ne odlučuje jedan čovjek i njegovih pet kumova. Ako se usvoji zakon koji će tretirati oblasti iz “Inzkovog zakona” onda se stiču uslovi i po zaključcima NSRS da se može vratiti u institucije BiH.

Kako komentarišete Dodikove poruke posljednja dva dana. Nakon sastanka sa Vučićem najavio je povratak u institucije BiH, da bi jučer poprilično reterirao od tog stava?

Šta ima novo? U posljednjih 15 godina gledamo da Dodik ujutro govori jedno, a popodne drugo. Još uvijek se sjećamo njegovih izjava da je u Srebrenici bio genocid i da je govorio da BiH treba jednog predsjednika, a sada imate potpuno druge izjave.

Mislite li da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iskreno izlazi sa prijedlozima kada je riječ o BiH, ili ipak kalkuliše, govoreći jedno, a radeći drugo?

Vučić ima iskrene namjere, smiješno mi je bilo gledati kako jučer Dodik Vučića brani od opozicije u RS. Dodik je za Vučića govorio da je politički pobačaj, a sad ga brani od nas. Smatram da je Vučićeva poruka iskrena da se stvari ovdje normalizuju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare