Crnadak: Ne očekujem bezbjednosne probleme u BiH

Vijesti 24. feb 202213:45 0 komentara
N1

Bviši ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, govorio je za N1 o aktuelnoj situaciji i ratu u Ukrajini.

“Vrlo ružne vijesti, prepune slika koje niko ne voli stižu iz Ukrajine. Vidimo eksplozije, detonacije, ljudi koji su zabrinuti preplašeni, teško je davati bilo kakve procjene mnogo je teških vijesti i mnogo dezinformacija”, kaže Crnadak.

Dodaje da će se pravo stanje na terenu znati kada se situacija barem malo stabilizuje.

“Direktno ne očekujem bezbjednosne probleme u BiH, nema razloga da se to na bilo koji način desi ali bit će drugih negativnih efekata, prvenstveno ekonomskih, već imamo informacije o rastu energenata” , odgovor je Crnadka na pitanje o eventualnom prelijevanju rusko-ukrajinske krize na tlo Zapadnog Balkana

Istakao je da je trenutak kada je stupio na dužnost kao ministar vanjskih poslova BiH 2015. godine bio vrlo osjetljiv, jer je to bila rana faza nakon akcije u Krimu.

“Kao što znate BiH priznaje teritorijalni suverenitet i integritet Ukrajine, ali nije učestvovala u najžešćim osudama Ruske Federacije. BiH je imala obavezu da prati spoljnu politiku EU, a imali smo i dobre odnose sa Rusijom, što je posebno važno za RS”, kaže Crnadak.

Na pitanje o nejedinstvenom stavu Predsjedništva BiH prema ratu u Ukrajini, Crnadak odgovora da su trenutno na sceni političke izjave.

“Ovo što do sada vidimo su izjave, političke, a da imamo odgovornu vlast vidjeli bismo sjednicu Predsjedništva na kojoj bi se razgovaralo o tome”, zaključuje Crnadak.

Opširnije pratite na našem LIVE BLOGU. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!