Crnadak: Ni ‘HDZ čuvajte Srpsku’ nije rekao da RS treba da ima svoj VSTS

Vijesti 10. feb 202211:43 > 11:56 0 komentara
N1

Oštru diskusiju o Nacrtu zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske imao je PDP-ov Igor Crnadak. Istakao je kako je ta tačka pokazala i objedinila sve ono o čemu mjesecima govori, a što je negativno kod aktuelne vlasti i uopšte na političkoj sceni.

Rasprava počinje sa navodnim sukobom SDA i SNDS. Kao SDA napada Republiku Srpsku, a SNSD je brani i ja slušam Žunića i Bratića i ne mogu da se sjetim kako su lijepo sjeli i dogovorili da SDA glasa sa SNSD i izabere im četvrtog srpskog delegata”, rekao je Crnadak i pozvao narod da “kao u sudnici odbaci sve što sluša kada se te dvije stranke svađaju”, nazivajući sve prevarom.

“Ja sam za, PDP je za da imamo svoj savjet i da budemo nezavisna Republika, ako to može, a ako ne može, ako to sve radite zbog izbora i predstave, ako je sve ovo vaša prevara, onda smo naravno protiv”, ocijenio je Crnadak.

Ja uopšte nisam bio juče ironičan, ja iskreno mislim da ovaj zakon treba zvati ‘Mazaličin zakon'”, rekao je Crnadak pitajući zašto je prekršen zaključak Narodne skupštine od 10. decembra, citirajući da u zaključku stoji da se “zadužuje Vlada Republike Srpske da pripremi i uputi u Narodnu skupštinu na usvajanje ovaj zakon”, ističući kako danas raspravljaju o prijedlogu poslanika, zato što se boje.

“Bojite se odgovornosti i u strahu ste, tražili ste od vrhovnog šefa da zaduži poslanije, jer poslanici imaju imunitet”, ocijenio je Crnadak pitajući poslanike iz vladajućeg SNSD, čega se boje ukoliko rade zakonitu i poštenu stvar.

“Ako je ovo tako važan zakon, gdje je danas Milorad Dodik, gdje je predsjednica Republike Srpske, predsjednik Vlade, gdje je ministar pravde, ne Mazalica nosi to”, zaključio je Crnadak, konstatujući kako niko ni iz Srbije nije rekao da Republika Srpska treba da ima svoj VSTS.

HDZ vaš strateški partner prijatelj, HDZ čuvajte Srpsku, ni oni nisu rekli da Republika Srpska treba da ima svoj VSTS, dakle ušli ste u ovo grlom u jagode bez ikakvog šireg plana”, rekao je Crnadak zaključujući kako “sam sadržaj zakona pokazuje da se radi o kukavičluku i manipulaciji”.

“Ako pogledate zakon vidjećete da on stupa na snagu godinu nakon usvajanja, pa onda ide rok ministru pravde od tri mjeseca da propiše uslove za izbor prvih članova savjeta, pa kad oni se izaberu, a to ne može proći bez najmanje pola godine do godinu, onda ide period do formiranja i prvog dana VSTS i kad to sve poredate negdje sredinom 2025. u idealnim uslovima ovaj vaš savjet bi počeo da radi”, rekao je Crnadak tvrdeći još jednom da je sve predstava, zavrzlama “tipično u vašem stilu”, podsjećajući na rok koji iz zakona proizilazi.

“Žao mi je što su se isključili mikrofoni kad smo čuli Mazalicu, on je obrazlažući zakon propustio da kaže da stupa na snagu za godinu dana znate zašto, zato što to piše u zakonu, a neće biti tako, jer je sat prije njegovog izlaganja predsjednik SNSD rekao da zakon mora stupiti na snagu za tri mjeseca”, rekao je Crnadak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!