Crnadak: Ni Vučić ni Lavrov nisu podržali nijednu Dodikovu ekstremnu mjeru

Dan uživo 11. okt 202118:32 > 18:40 1 komentar
N1

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, za N1 je komentarisao incijativu SNSD-a o povlačenju Republike Srpske iz Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te Uprave za indirektno oporezivanje. Smatra da je ta inicijativa put u provaliju.

Govoreći o učešću Dodika na skupu nesvrstanih zemalja koji se održava u Beogradu, Crnadak je kazao da je sinoćnji susret sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim pokazao da Dodik nema podršku za radikalne ideje.

“Susret je bio sinoć na neformalnoj večeri koju je organizovao predsjednik Srbije. Poslije incijative SNSD-a i Dodika, ovo što on najavljuje je put u provaliju. On očigledno želi da uvede RS u sukob sa čitavim svijetom. PDP neće podržati da RS bude u izolaciji”, istakao je i dodao:

“Sinoćnji susret sa Lavrovim i Vučićem je pokazatelj da Dodik nema podršku. Ni Vučić ni Lavrov nisu podržali nijednu od ekstreminh mjera koje najavljuje Dodik. To je jedna totalna avantura, koja iza sebe ima želju da se zaštite lične i stranačke pozicije. Ovo što smo vidjeli sinoć je da takve radikalne mjere nemaju podršku ni od koga”, kazao je.

Uslovi za sjednicu NSRS

Crnadak smatra da SNSD ne želi raspravu o “razočaravajućim afera ogromnih razmjera”, dodajući da postoje dva uslova da da bi se raspravljala posljedna odluka Ustavnog suda BiH o Šumama RS.

“Prvo je da NSRS održi sjednicu o javnim nabavkama u vrijeme korone, jer narod RS je strašno razočaran što je dio vrha vlasti RS iskoristio pandemiju korone i vanredno stanje da se zaista brutalno obogati. Pravosudne institucije RS su otvorile istragu po pitanju ove nezapamćene pljačke tokok korone, i već u toj istrazi ima šest ljudi koij su uhapšeni. Da se do kraja razotkrije ko je dobijao velike nabavke u doba korone, koliki su to novci u pitanju i vlasnici tih formi koje su profitirale da li su povezani da ljudima iz vlasti”, kazao je.

Smatra da NSRS također mora sprovesti rapravu o poštivanju svojih zaključaka, koji se tiču Odluke o poljoprivrednom zemljištu, kao i o svojim zaključcima koji se tiču Zakona o zabrani negiranja genocida.

“Ako Narodna skupština nema snage da prvo raspravlja o poštovanju svojih zaključaka, onda će to značiti da su (Nedeljko) Čubrilović i SNSD odlučili da NSRS pretvore u jednu igračku čije odluke apsolutno ništa ne znače”, istakao je Crnadak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare