Crnadak: Šta SNSD i „Osmorka“ planiraju sa Vojskom RS i vraćanjem nadležnosti?

Vijesti 10. dec 202210:58 4 komentara
N1

Na današnji dan, prije tačno godinu dana, SNSD i njihova skupštinska većina usvojili su u Narodnoj skupštini Republike Srpske odluke kojima se nalaže Vladi Republike Srpske da pripremi zakone kojima će se ponovo uspostaviti Vojska, kao i Uprava za indirektno oporezivanje i Visoki sudski i tužilački savjet Republike Srpske. Iz SNSD-a su tvrdili da to nisu predizborne igre, nego da će se ove nadležnosti u roku od 6, odnosno 12 mjeseci zaista vratiti na nivo RS. Sudbina je htjela da baš danas, kada SNSD i „Osmorka“ održavaju ključni sastanak o formiranju vlasti za naredne 4 godine, dobijemo konačan odgovor da li je sve ovo bila još jedna laž i prevara SNSD – rekao je Igor Crnadak, šef Kluba poslanika u NSRS i potpredsjednik PDP-a.

Crnadak kaže da su vraćanje nadležnosti, odnosno obavezujuće odluke NSRS, nešto sa čim SNSD, htio ne htio, ulazi u današnje razgovore, jer je to stav najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske pod njihovom punom kontrolom.

“Ako nisu odustali, SNSD danas mora javno potvrditi da će se te institucije u Republici Srpskoj formirati i da će za to zatražiti podršku novih partnera, jer će to direktno uticati na institucije na nivou BiH, o kojima se danas razgovara”, kaže Crnadak.

Ističe da se ni „Osmorka“ ne može “praviti mrtva”, jer ovo nije stranačka stvar SNSD, pa da mogu reći da će se posvetiti samo stvarima o kojima su saglasni.

“Formiranje VRS i vraćanje nadležnosti je kapitalni projekat SNSD, koji su izglasali sa svojom većinom u Narodnoj skupštini Republike Srpske i za koji je Dodik potvrdio da se nastavlja i u narednom mandatu“,  kaže Crnadak.

Crnadak dodaje da bi programska koalicija, koja se već sedmicama najavljuje, valjda trebala saopštiti da li će u naredne četiri godine ostati samo Oružane snage BiH ili ćemo uskoro dobiti Vojsku Republike Srpske.

“Da li će se budžeti u naredne četiri godine puniti novcem prikupljenim od strane UIO BiH ili će Republika Srpska prikupljati svoj PDV, a Vlada FBiH svoj? Da li će odluke u pravosuđu Republike Srpske uskoro donositi VSTS Republike Srpske ili će ipak u naredne četiri godine sve biti po starom? Ovo su pitanja koja na današnjem istorijskom sastanku SNSD – „Osmorka“ moraju dobiti odgovore, jer predstavljaju temelj svakog sistema, svakog društva, svake države i svako ko pravi ozbiljnu vlast ima odgovornost da javnosti saopšti odnos prema pravosuđu, porezima, bezbjednosti i drugim najvažnijim temama”,  zaključuje Crnadak.

Podsjetimo, stranački pregovori oko formiranja Savjeta ministara nastavljaju se danas sastankom SNSD-a sa predstavnicima “osmorke”, a u ponedjeljak sa predstavnicima HDZ-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare