Crnadak: Svi moraju poštovati odluke CIK-a, izjave o sukobima su neodgovorne

Vijesti 16. okt 202219:05 0 komentara
N1

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak izjavio je da, iako je SNSD namjerno napravio napetost u društvu i upućivao direktne prijetnje članovima CIK-a BiH, zbog čega je jedna od njih pod stalnom policijskom pratnjom, očekuje da će se CIK BiH oduprijeti pritiscima i profesionalno utvrditi istinite i konačne činjenice vezano za izbor predsjednika Republike Srpske.

“Svi treba da poštuju CIK i druge institucije koje provode izbore, a izjave Milorada Dodika, Borisa Jerinića, Dragana Čavića i ostalih koji su zbog ponovnog brojanja najavljivali sukobe i ugrožavanje bezbjednosti su neodgovorne i nepotrebno uznemiravaju javnost”, ističe Crnadak.

Kaže da već prve analize ponovnog brojanja glasova za predsjednika Republike Srpske potvrđuju da se na velikom broju biračkih mjesta rezultati ne podudaraju, a tek se očekuje ponovno brojanje u gradovima i opštinama u kojima je prijavljen najveći broj nepravilnosti i pritisaka, poput Doboja i Zvornika.

“Kada se tome dodaju neophodne grafološke provjere, koje će morati uslijediti, zbog sve više informacija o lažnom predstavljanju, odnosno glasanju u tuđe ime, kao i provjere ogromnog broja slučajeva pomaganja pri glasanju, uništavanja izbornog materijala i fizičkog nasilja na biračkim mjestima, jasno je da je izborni proces bio u potpunosti narušen”, kaže Crnadak.

Ističe da kao narodni poslanik još jednom apeluje na tužilaštva i sudove u Republici Srpskoj da prioritetno uzmu u rad sve prijave i predmete vezane za izbornu krađu, jer je neophodno da se kod građana vrati povjerenje u institucije i integritet izbornog procesa.

“Neprihvatljivo je da stotine potvrđenih optužnica za izborne krađe iz 2020. godine još uvijek stoji u ladicama, bez suđenja i presuda, čime se šalje loša poruka i podstiče na nastavak činjenja ove vrste krivičnih djela”,  zaključuje Crnadak, saopćeno je iz PDP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!