Crnalić za N1: Niko nema rezervaciju na glavnu tužiteljsku funkciju

Vijesti 21. okt 202118:17 > 19:55 0 komentara
N1

Advokat Asim Crnalić danas je za N1 komentarisao aktuelnu situaciju u vezi sa smjenom glavne tužiteljice Gordane Tadić, te dao pravni osvrt o tome da li je moguće realizovati prenos nadležnosti da državne na entitetsku agenciju za lijekove i medicinska sredstva.

Smjena Gordane Tadić?

“To više nije važno. Tadić više nije glavni tužitelj jer je tako odlučilo VSTV. Nema smisla ulaziti u razloge zašto je smijenjena, nego razmišljati o tome šta nasljednik može uraditi”, kazao je Crnalić i dodao:

Ja ne mogu sebi dati za pravo govoriti o tome kako je ona radila. Da bih mogao dati neku ocjenu ja bih morao biti u Tužiteljstvu. Sve drugo su proizvoljne ocjene“.

“Razlozi su naznačeni u odluci VSTV, ali građani s pravom sumnjaju da su to samo razlozi”.

“Mislim da se ne može povezivati sa promjenama na čelu VSTV-a, jer ta kritika rada tužiteljice Tadić je bila i prije nego smjene gospodina Tegletije”, istakao je Crnalić.

“Otkud sad toliko žustro da Tadić brane HNS i SNSD?”, bilo je jedno od pitanja upućeno Crnaliću.

Doista je indikativno da nijedan tužitelj Tužilaštva BiH nije završio svoj mandat. Jurčević je dao ostavku pod pritiskom, Barašin je smijenjen zbog neprimjerenih kontakata. Iza njega je bio Salihović koji je smijenjen i iza njega je bila Gordana Tadić koja je prekinula mandat. Istina, ona je već i kao v.d. odradila gotovo cijeli mandat. Kad bi se računalo, onda je ona bila i tužitelj i više nego mandat dopušta. Niko nema rezervaciju na glavnu tužiteljsku funkciju. Realno je očekivati da budete jedan mandat i gotovo“, istakao je Crnalić.

“Ne možete ušutkati političare”

Crnalić je kazao da se političari ne mogu ušutkati, te da će uvijek ocijenjivati ono o čemu ne bi trebali govoriti.

Ne možete vi ušutkati političare, a oni će ocjenjivati ono o čemu ne bi trebali govoriti. Po mom mišljenju, političari se nalaze u delikatnoj situaciji i morali bi biti odgovorni. To što su oni izjavili da je Tadić smijenjena jer je tako htjela SDA ili Bošnjaci, po meni je to neka politička igra koja bi trebala donijeti neke bodove onima koji to izjavljuju“.

“Ja sam advokat koji je pretežno krivičar ali se bavim i privrednim pravom i uokviru krivičnog prava najčešće imam. Ne bih dao negativnu ocjenu za rad Tužiteljstva u tim predmetima, jer to su osjetljivi predmeti a naročito je problem u dokazivanju. Korupcija je specifična po tome jer je teško dokazati, jer činioci skrivaju tragove”.

Nasljednik Kajganić?

Ako on bude radio na način na koji je danas komunicirao s medijima, onda možemo očekivati dobre rezultate rada. On je čovjek koji vodi računa o tome što će javno reći. Ono što javno govori da može izvršiti u svome poslu. Treba mu dati vrijeme i nema smisla napadati čovjeka prije nego je on bilo šta uradio kao glavni tužitelj“, kazao je Crnalić.

Da li u radu Tužilaštva ima političkog uticaja?

“I ja tvrdim da ima političkog uticaja, bez da iznosim konkretne dokaze. Obzirom koliko sam involviran u pravosuđe, znam da postoji politički uticaj. Ako Kajganić nađe snage da se tome odupre, to je benefit za BiH. Nadam se da će on tako raditi. Bio mi je protivnik u par predmeta, kao zamjena postupajućem tužitelju. Na mene je ostavio prijatan dojam, jedan čovjek koji se zna ponašati, koji je kulturan. Ja bih želio da on bude dobar”, kazao je Crnalić i poručio:

Država je u velikoj neprilici. Jedino pravosuđe, niko drugi, može spasiti državu u ovom trenutku i to tako da podigne rejting i sebi i državnim institucijama. Tužitelj treba optužiti sve koji ne izvršavaju presude Ustavnog suda. To su funkcioneri u FBiH. Prijatno iznenađenje je da RS izvršava sve presude. Glavni problem u ovom trenutku u pravnim i političkim raspravama je vraćanje nadležnosti koje je RS prenijela na BiH. To je pitanje oko kojeg se lome koplja. Politički predstavnici, a i pravnici, tvrde da oni imaju ovlaštenje vratiti nadležnosti RS jer ih je ona prenijela. Također, činjenica je da se dogodilo u skladu sa Ustavnom i da je to ustavna kategorija. Nije predviđena procedura vraćanja nadležnosti. Ako nije predviđena, nema je i postoje razlozi“.

Agencija za lijekove RS? Može li djelovati?

Ona bi realno mogla to raditi, ali to je područje gdje je i međunarodno pravo involvirano. Postoji vjerovatno neka saglasnost agencija koje se bave tim pitanjima. Ne mogu organizacione jedinice to raditi jer organizacione jedinice nemaju te nadležnosti. To bi bio problem u funkcioniranju te agencije. U krajnjoj liniji čitava priča oko te agencije se mora vratiti na priču kako je osnovana Agencija za lijekove na nivou BiH“, kazao je.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!