Crne slutnje zbog CIK-a u RS

Vijesti 21. okt 202220:27 4 komentara

Moglo bi biti da ničeg ne bude, ako ne bude izbornih rezultata na vrijeme. Crne su slutnje ministara iz Vlade Republike Srpske. Penzije, plate u javnom sektoru, socijalna i davanja za privredu i poljoprivredu mogla bi, tvrde, biti vraćena na nivo iz januara ove godine. Depresiju koju slute odagnao je onaj čiji glas među njima najjače odjekuje – Milorad Dodik.

Crne slutnje zbog CIK-a u cik zore, saopštila je, pomalo ironično Zora – Vidović. Šefica finansija ne sluti na dobro zbog mogućeg kašnjenja u preuzimanju mandata i usvajanju budžeta.

Zora Vidović, ministrica finansija RS kaže:
“Jednom riječju, sva primanja koja sada imamo morala bi se vratiti na januar ove godine, 2022. što bi bilo od 15 do 20% umanjenje za sve.”

I to baš za sve ponavljale su redom ministarkine kolege iz Vlade. Plate, penzije, socijalna davanja, podsticaji. Neke je danas dijelio ministar privrede koji dijeli i ministarkin strah.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS ističe:
“Usvajanje budžeta se mora verifikovati od strane predsjednika Republike Srpske u ovom slučaju, ukoliko dođe do ponavljanja izbora to se neće moći realizovati.”

Depresije i strahove ministara odagnava lider najmoćnijemeđu strankama u aktuelnoj Vladi.

“Možemo, sačekaćemo.”

Ne rezultate CIK-a, nego sjednicu skupštinskog kolegijuma zakazanu za ponedjeljak, a onda već u srijedu i novu posebnu sjednicu o rebalansu budžeta za ovu godinu, a onda 1. novembra i o budžetu za narednu, da neko ne bi brinuo. Biće povećane penzije, kako i predviđa zakon, ostaće sva davanja u ovoj godini, biće i veća najavljuje.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a kaže:
“Time ćemo Republici Srpskoj omogućiti da nastavi svoj uobičajeni razvojni put stabilnosti i mira koji joj je neophodan.”

Koliko i strah među određenim kategorijama stanovništva kojima su ove oprečne izjave iz Vlade i SNSD-a upućivane. Ministri kao loši i Dodik kao dobar policajac koji rješava sve probleme donekle su logičan zaključak priče o hipotetičnoj situaciji, jer su sve mogućnosti u opciji, pa i ona da rezultati budu saopšteni na vrijeme. A i da ne budu, život bi funkcionisao.

Damjan Ožegović, Transparency international BiH mišljenja je:

“Takođe ni odluka o privremenom finansiranju nije sporna, jer ona je veoma ograničena vremenski. Sve budžetske obaveze Republike Srpske bi se servisirale, sve redovne obaveze. Takođe ukoliko bi novi saziv Narodne skupštine bio potvrđen nekad u nekom skorijem periodu našem društvu i parlamentu ne bi bilo strano da po hitnom postupku usvoje ni budžet ni bilo koji drugi akt.”

Jer se i onako više niko i ne sjeća kada je posljednji put Budžet usvojen u redovnoj proceduri.

I budžetske, ali i energetske, sve vatre gasi lider najmoćnije stranke u RS pa najavljuje i novi prijedlog da će tražiti od Savjeta ministara da se dozvoli izvoz peleta iz Republike Srpske u količini od 50%, da se ostatak zadrži na domaćem tržištu i domaćim potrošačima ponudi po cijeni koja ne smije dabude veća od 550 KM po toni. Te odluke će biti bez obzira šta rekao Savjet ministara Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare