Crvene cipelice – broj žena koje su ubili njihovi partneri

Vijesti 25. nov 202113:39 0 komentara
N1

Od 2019. godine do 2021. godine 40 žena je bilo žrtvom femicida u BiH. Uličnom akcijom Dan crvenih cipelica Fondacija Cure je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama počela 16-dnevnu kampanju aktivizma.

Crvene cipelice označavaju broj žena koje su ubili njihovi partneri. Ipak, iz Fondacije Cure naglašavaju da ne postoji jedinstvena baza podataka na nivou države o broju žena koje su žrtve femicida.

N1

“Femicid nije prepoznat u našem zakonu.Ubistvo žene od strane partnera ili muža nije prepoznato u zakonu i upravo iz tog razloga nismo mogli dobiti jedinstve podatke”, kazala je Medina Mujić, aktivistikinja Fondacije Cure.

N1

Podatke koje su objavili su podaci iz medijskih izvještaja čijim radnicima je sugerisano da o problemu femicida ne smije biti senzualističkog pristupa.

“Jako je važno da prijavimo ukoliko znamo da se nekome dešava u našoj okolini. Žensko tijelo ne pripada muškarcima. Žena nije kriva za nasilje i nije odgovorna za nasilje”, naglašava Mujić.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!