Crvene cipelice – broj žena koje su ubili njihovi partneri

Vijesti 25. nov 202113:39
Podijeli:
Izvor: N1

Od 2019. godine do 2021. godine 40 žena je bilo žrtvom femicida u BiH. Uličnom akcijom Dan crvenih cipelica Fondacija Cure je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama počela 16-dnevnu kampanju aktivizma.

Crvene cipelice označavaju broj žena koje su ubili njihovi partneri. Ipak, iz Fondacije Cure naglašavaju da ne postoji jedinstvena baza podataka na nivou države o broju žena koje su žrtve femicida.

Izvor : N1

“Femicid nije prepoznat u našem zakonu.Ubistvo žene od strane partnera ili muža nije prepoznato u zakonu i upravo iz tog razloga nismo mogli dobiti jedinstve podatke”, kazala je Medina Mujić, aktivistikinja Fondacije Cure.

Izvor : N1

Podatke koje su objavili su podaci iz medijskih izvještaja čijim radnicima je sugerisano da o problemu femicida ne smije biti senzualističkog pristupa.

“Jako je važno da prijavimo ukoliko znamo da se nekome dešava u našoj okolini. Žensko tijelo ne pripada muškarcima. Žena nije kriva za nasilje i nije odgovorna za nasilje”, naglašava Mujić.

Izvor : N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar