Čubrilović: Dodik i Cvijanović predstavljat će RS nakon izbora

Vijesti 28. sep 202217:50 2 komentara

U predizbornom programu „Dana uživo“ gost je bio Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a koji čini dio koalicione vlasti u Republici Srpskoj, i aktuelni predsjednik NSRS.

Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnji tok predizborne kampanje, Čubrilović kaže:

“Mi smo vodili kampanju i govorili samo o sebi u sredinama u kojima smo bili kandidati za Parlament BiH i NSRS. Nismo ni odgovarali ni na direktne prozivke. Vodili smo kampanju kompromisa i želimo tako politički djelovati. Nije bilo razloga da ulazimo i da se valjamo u blatu.”

Kaže da bi u izbornom štabu DEMOS-a bili zadovoljni nakon 2. oktobra da imaju stabilan Klub u okviru NSRS i jednog poslanika u Parlamentu BiH.

Istakao je da je zadovoljan istraživanjima i da vjeruje da će DEMOS imati podršku građana.

“Istraživanja su zadovoljavajuća. Imaćemo značajnu podršku građana. Ovo vrijeme provedeno na terenu imali smo mnogo skupova. Moram izraziti zadovoljstvo sa onim što sam vidio na terenu”, kazao je Čubrilović.

Ukoliko DEMOS-a ukoliko bude dio vlasti u RS i na nivou BiH, fokus će biti na dijalogu.

“Kompromis, odnosno sve ono što Dejton garantuje. Da mi kreiramo stavove koji će biti prihvatljivi za najširi krug naših naorda i da ti stavovi imaju veću održivost nego oni nametnuti. Nametnuti nisu bili dugog vijeka i u korist građana BiH. nisu nam donijeli poboljšanje. Uz dogovor svih, možemo postići mnogo više. Da li se međunarodna zajednica ikada pitala da li su mogli više i da poboljšaju segmente života. Odgovorni su i domaći političari zato što su prihvatali nametnuta rješenja”, kazao je Čubrilović.

Koliko je stabilna vladajuća koalicija u RS, Čubrilović kaže:

“Okosnica je stranka koja dominira u ovom procesu i ne vidim razloga da to ne ostane tako i poslije 2. oktobra uz uslov da sve stranke ostvare svoje ciljeve. Godspođa Željka Cvijanović će u Predsjedništvo BiH, a na mjesto predsjednika RS Milorad Dodik. Imaju veliko iskustvo. Vjerujem da većina građana u RS to podržava i da će oni predstavljati RS.”

Prošle sedmice Ustavni sud BiH je van snage stavio Zakon o nepokretnoj imovini RS. Čubrilović je tvrdio da osporeni zakon nije u suprotnosti ni sa Ustavom Republike Srpske, ni sa Ustavom BiH.

“Slušam pravnu struku, poštujem što pravnici RS iznesu. Ustavmi sud je odavno izgubio povjerenje građana RS. Mislim da treba prepustiti struci, a političari to mogu komentarisati i odluke sudova se trebaju poštovati. NSRS ne provodi odluke, imaju institucije koje to rade, a mi kao NSRS odgovorili smo na postavljanja pitanja”, zaključio je Čubrilović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare