Čubrilović: Koliko je moguće naći svjedoke za Dobrovoljačku nakon 30 godina?

Vijesti 03. maj 202208:57 > 08:57 3 komentara
N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, povodom 30. godišnjice bitke u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, rekao je da "ohrabruje činjenica da je nedavno konačno podignuta optužnica protiv 11 osoba i izrazio nadu da će svi odgovorni za to krivično djelo biti adekvatno kažnjeni".

Dodao je da je “tužno i razočaravajuće da je trebalo 30 godina da se pravosuđe BiH osmjeli i učini ovaj korak”.

„Postavlja se pitanja da li je i koliko će biti moguće naći svjedoka i drugih dokaza, sada kada se čekalo da prođe 30 godina od zločina. Ali iskreno se nadamo da će radi stabilnosti i bolje budućnosti ove zemlje, najstrože biti kažnjeni svi koji su naredili i izvršili zločin nad vojnicima koji su se mirno povlačili iz Sarajeva“, rekao je Čubrilović.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za slučaj Dobrovoljačka protiv 10 osoba. Prije 10 godina, ovo tužilaštvo je obustavilo istragu u ovom predmetu gdje se istraživalo 14 osoba, među kojima je bio i pokojni genera ARBiH Jovan Divjak.

Prije gotovo 30 godina u Dobrovoljačkoj ulici, koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, došlo je do incidenta između vojnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH (RBiH). Tog je dana trebala biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik u Sarajevu u zamjenu za predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

O Dobrovoljačkoj stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare