Čubrilović: RS formirala OS BiH, imamo pravo i na svoje mišljenje

Dan uživo 29. sep 202118:11 > 18:17 5 komentara
N1

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), u emisiji N1 govorio je o najaktuelnijim političkim temama među kojima su one o nedavno otkrivenoj aferi "Kiseonik" u Republici Srpskoj, ali i o tome hoće li biti održana posebna sjednica za koju Milorad Dodik najavljuje da će RS povući saglasnost iz OS BiH te zabraniti djelovanje SIPA-i i drugim državnim tijelima na teritoriji tog entiteta.

Govoreći o tome da li je afera “Kiseonik” na neki način politizacija, Čubrilović je istakao da šta god je, nije trebalo u javnost iznositi jednu vrstu neistine, odnosno, poluistinu.

“Lično sam se raspitao kod ljekara koji su imali iskustvo u primjeni tog famoznog kisika i ni od koga nisam čuo da on ne zadovoljava uslove koje zadovoljava kisik koji se koristi u takvim slulčajevima. Bez obzira koliku količinu kisika pacijenti primali, svaki od njih je bio pod posebnom kontrolom, praćen je i ni kod jedne osobe nisu uočene neke promjene ili dešavanja bez obzira na to kolika je čistoća kisika u pitanju. Svi tvrde da je ta čistoća kisika 99,5 posto i prema tome, mislim da bismo više trebali vjerovati zvaničnim institucijama. Očekujem vrlo brzo epilog svega toga i da smirimo javnost u RS barem što se tiče toga”, smatra Čubrilović.

Opozicija je nedavno kazala da je Vlada RS pred kapitulacijom upravo zbog situacija poput afere “Kiseonik”, međutim, Čubrilović je kazao da se ne slaže s tom konstatacijom.

“Vlada je potpuno stabilna i radi svoj posao. Propusta ima naravno i treba ih otkloniti, ali zar treba da od svake muhe napraviti medvjeda. Treba da pustimo ljude da rade svoj posao, a za svaku nepravilnost koja se pojavi postoje institucije koje je trebaju riješiti i ispitati, a ne da u javnosti rješavamo svaki problem jer šta bi drugo opozicija radila nego rušila poziciju kako bi došla na to mjesto. To je osnovni smisao njegovog posla”, dodao je Čubrilović.

POVEZANA VIJEST

Istakao je da ne postoji nikakav zvaničan zahtjev za održavanje posebne sjednice NSRS, a vezano za najave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH da će RS povući saglasnost iz Oružanih snaga BiH te zabraniti djelovanje SIPA-i i drugim državnim tijelima na teritoriji tog entiteta.

“Ali moramo imati u vidu činjenicu kako i na koji način je formirana ta vojska. Vojska RS bila je prisutna i u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Oni koji su učestvovali u formiranju vojske valjda mogu dati svoje mišljenje i stav po pitanju rada te vojske, kontrole rada i svega ostalog. Ne treba sporiti pravo jednoj od strana koja je učestvovala u formiranju vojske Bosne i Hercegovine da iznese svoje mišljenje. Naravno da je za formiranje Oružanih snaga BiH glasala i RS i ona je aktivni učesnik u tome i kao takva može biti i u suprotnom. Rekao sam da je vojska RS prisutna i u Dejtonskom sporazumu. Nikakav zahtjev za posebnu sjednicu nismo dobili, a ukoliko dođe Kolegij će se naravno izjasniti”, istakao je.

Upitali smo je li opasno raspravljati o temama koje je naveo Milorad Dodik?

“Šta u BiH može biti opasno ili manje opasno. Ovakva država kao što je BiH i način na koji funkcioniše poodavno je izgubila kredibilitet kod većine njenih građana. Bio sam na jednom sastanku gdje su bili predstavnici parlamenata višegradske grupe i predstavnici parlamenata zapadnog Balkana gdje je jedan od učesnika iz reda bošnjačkog naroda iskoristio to da napadne RS i politiku koju Srbi vode u BiH i vi sada pitate da li je ovo opasno, ali je opasno i ovo na sastanku u Budimpešti. To je bio Bakir Izetbegović i uopće taj skup nije bio tog karaktera i ja sam tada neprimjereno morao reagovati i rekao sam da Izetbegović treba shvatiti da je on jedan od najvećih remeilačkih faktora u BiH, da nije demokratija ono što on izdiktira, a tri stranca podrže. Već je nama u BiH kompromis glavna riječ i takva rješenja moramo tražiti da se slože sva tri konstitutivna naroda i da normalno funkcionišemo na način kako to cijeli svijet od nas očekuje, a nikako nametanjem ili poludiktaturom”, mišljenja je Čubrilović.

Osvrnuo se na sastanak Bakira Izetbegovića sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem istakavši da bh. političari međusobno trebaju razgovarati bez posredovanja stranaca pa barem to bile i najbliže komšije,

“Kada oni dođu do rješenja ili do polurješenja onda tu može pomoći i susjed i bilo koji svijet ako imaju dobre namjere prema ovoj državi. Kada je riječ o posjetama Beogradu predstavnika RS, vi znate da ima potpisan Sporazum o paralelnim specijalnim vezama, a koje opet Dejton prepoznaje. Nama ne treba smetati saradnja sa Srbijom ili jednog dijela BiH sa Hrvatskom, to treba da doprinosi na izgradnji naših boljih dobrosusjedskih odnosa”, naglasio je Čubrilović.

Nakon što su diplomate otkrile da Evropska unija više ne može garantovati članstvo za šest zemalja zapadnog Balkana, Čubrilović je mišljenja da se mora raditi na evropskom putu BiH bez obzira na to da li će naša država ući u tu evropsku zajednicu.

“Trebamo usvajati evropske standarde, a onda će valjda to nekad neko prepoznati”, poručio je Čubrilović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare