Čubrilović: RS odlučna da se odnosi u BiH vrate na osnovne principe Dejtona

Vijesti 19. nov 202110:43 1 komentar
N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine 26. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dana koji Republika Srpska obilježava kao republički praznik.

“Republika Srpska proslavlja dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, koji je okončao rat i garantovao ravnopravnost Republike Srpske i Federacije BiH, kao dva ravnopravna entiteta u BiH te tri konstitutivna naroda. Republika Srpska do danas je ostala privržena slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i zbog toga insistira da se, u skladu sa njim, revidiraju odluke kojima je Dejton u godinama mira nasilno izmijenjen. Smatramo da je Dejtonski mirovni sporazum čvrst osnov izgradnje i prosperiteta ove zemlje, na realnim i ravnopravnim osnovama”, rekao je Čubrilović.

Podsjetio je da potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma nije bilo bezbolno ni za Repubiku Srpsku, koja je ostala bez dijela teritorije, ali da je to bila žrtva da bi se živjelo u miru i da bi Republika Srpska bila međunarodno priznata, što se u Dejtonu desilo.

“Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma potvrđen je kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet Republike Srpske. Kasnijim oktroisanim odlukama visokih predstavnika u BiH ono što piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu umnogome je izmijenjeno, ali to nije dovelo do prosperiteta i funkcionalnosti institucija kako su navodili oni kada su te odluke nametali. Jasno je da je jedini cilj takvih odluka bio da se razvlasti Republika Srpska i mi smo zbog toga odlučni da se odnosi u BiH vrate na osnovne principe koje definiše Dejtonski mirovni sporazum, koji je dovoljan okvir za ravnopravnost i razvoj svih naroda i građana i Republike Srpske i BiH”, dodao je Čubrilović.

Zaključio je da je za Republiku Srpsku Dejtonski mirovni sporazum trajna pravna i politička kategorija, te da je RS u budućnosti, odlučna u sprovođenju, poštovanju i očuvanju dejtonskih rješenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare