Čubrilović: Skandalozna i nedemokratska odluka Suda BiH o pritvoru Savčiću

Vijesti 10. avg. 202109:58
Podijeli:
Nedljeko Ćubrilović o zahtjevima Visokog predstavnika u BiH
Izvor: N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nazvao je skandaloznom i nedemokratskom odluku Suda BiH o određivanju pritvora predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske, generalu Milomiru Savčiću, zbog stavova iznesenih u javnim medijskim istupima.

„Ovim je direktno prekršen član 2. Ustava BiH kojim je zagarantovano pravo na slobodu izražavanja, kao i Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava. Sud BiH stavio se iznad Ustava i zakona, uvodeći kao kaznenu mjeru verbalni delikt što je svojstveno samo autokratskim i totalitarnim režimima“, rekao je Čubrilović.

On je istakao da je ovim Sud BiH još jednom “pokazao svoju jednostranost i namjeru da svojim presudama odredi karakter građanskog rata u BiH po kojem bi isključivo Srbi trebalo da budu odgovorni.”

„Prvo su to radili sudeći za ratne zločine pretežno Srbima, a sada su prešli na drugu fazu u kojoj sude i za javno izgovorenu riječ. Nakon ove odluke jasno je da se Sud BiH rukovodi političkim instrukcijama i oktroisanom odlukom Valentina Inzka koja je uvela ovu zemlju u politički i pravni haos“, rekao je Čubrilović.

On je istakao da je “nekadašnji visoki predstavnik Vofgang Petrič, u nedavnom intervjuu, rekao da je posljednji čin Valentina Inzka loše osmišljen, da će izazvati najveću političku krizu, kao da je nanio poraz čak i samom OHR-u.”

„Sud BiH je, temeljeći svoju odluku protiv generala Savčića na nametnutim odlukama Valentina Inzka, samo pokazao da ova zemlja ide u političku krizu bez presedana. Takođe je pokazao i zbog koga je Inzko nametnuo svoju posljednju odluku za koju nije imao ni saglasnost međunarodne zajednice, pa ni svog nekadašnjeg šefa, austrijskog ministra spoljnih poslova, koji se ogradio od Inckove odluke“, rekao je Čubrilović.

Predsjednik Čubrilović je rekao da će “Republika Srpska učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti prava svojih građana, te da je odluka o određivanju pritvora generalu Savčiću, kao predsjedniku BORS-a, za javno izgovorenu riječ poruka svim borcima Vojske Republike Srpske koje on predstavlja i zastupa.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar