Ćudić Escobaru: Da li se u BiH pokušava sagraditi novi Berlinski zid ?

Vijesti 08. nov 202115:39 > 16:19 13 komentara
N1, Fena, Canva

Na sastanku sa Gabrielom Escobarom, specijalnim predstavnikom predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan, u Parlamentu FBiH obratila se i Sabina Ćudić, predsjednica Kluba Naše stranke. Kritikovala je favoriziranje izmjena Izbornog zakona koje predlažu nacionalne stranke, u prvom redu HDZ.

“Prijedlog izbornih reformi favoriziran od međunarodne zajednice i, nažalost, SAD-a, kreirao bi umjetne, etnički čiste, glasačke distrikte. Takva vrsta rasnog prekrajanja izbornih jedinica u SAD-u danas, pod administracijom gospodina Bidena, bila bi viđena, što je i normalno, kao opresivna. Licemjerno bi, stoga, bilo takvu praksu izvoziti u BiH”, rekla je Ćudić.

Napomenula je da je jedini prijedlog ustavnih promjena, koje se tiču i izbornog zakona, a koji je u parlamentarnoj proceduri, ustvari predložila Naša stranka.

“Prijedlog Naše stranke koji je na stolu i koji je već ušao u parlamentarnu proceduru, osigurava zaštitu naše različitosti osiguravajući ravnotežu kolektivnih i individualnih prava”, navela je.

Ćudić je upozorila Escobara na rastući strani uticaj u BiH i pitala ga: “Ne mogu a da ne pitam, da li se na entitetskoj granici unutar BiH pokušava sagraditi novi Berlinski zid?”

Također ga je pozvala da bilo činjenjem ili nečinjenjem ne pomaže onim snagama koje su dovele do ovakvog stanja u zemlji.

“Uz dužno poštovanje prema ljudima s kojima ste pregovarali i još pregovarate u BiH već četvrt stoljeća – oni ne mogu i neće donijeti promjene. Dijelom je to i zbog toga što ne bi znali kako čak i da žele, ali uglavnom je to zbog toga što su njihovi lični interesi, njihova zavisnost od moći i autokratske kontrole u direktnoj suprotnosti s interesima države. Za njih to nije ideološko, ustavno ili čak političko pitanje. Da jeste – onda bi teritorije kojima oni isključivo vladaju u različitim dijelovima BiH bile uspješne”, rekla je.

No, to nije slučaj, istakla je Ćudić.

“Naša zemlja, s ogromnim potencijalom, ne napreduje ni u jednoj kategoriji osim u odlivu mozgova, i neće napredovati pod ovim duboko korumpiranim pojedincima i strankama. Vaša politika njihovom udovoljavanju građanima BiH neće isporučiti nijednu stvar, ali će njima isporučiti sve. Istorija blagonaklono gleda na najbolje sate američke vanjske politike i vizije, dok se njen imidž još uvijek oporavlja od operacija koje su favorizirale opresivne režime poput onih u Južnoj Americi prije pola stoljeća. Politika smirivanja nije spriječila Drugi svjetski rat jer nije mogla utažiti zvjersku glad, neće spriječiti ni sukobe na Zapadnom Balkanu. U BiH možete imati kredibilne partnere, progresivne snage, koje su na izborima 2018. godine dobile šansu i dobit će još veću 2022. Pozivam vas da razmotrite naše prijedloge ustavnih reformi koji ne cementiraju prošlost već biraju budućnost”, zaključila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare