Ćudić: Kakva strateška greška Dodika, interese RS vezao za Rusiju

Vijesti 11. maj 202218:52 > 21:29 0 komentara

"Ovo je nova era. Postoje načini na koji bi i region i Bosna i Hercegovina mogli profitirati od toga", poručuje federalna zastupnica Sabina Ćudić u programu N1, a nakon obraćanja visokog predstavnika Christiana Schmidta pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Sa gubitkom međunarodnog ugleda Rusije i padom međunarodnog ugleda Kine, Evropa i SAD su puno spremnije da se ovim zemljama i suprotstave u Vijeću sigurnosti, uključujući i ovaj, simboličan čin obraćanja Schmidta, kao i dužinu i sadržaj njegovog obraćanja. Ovo jeste nova era. Postoje načini na koji bi i region i BiH mogli profitirati od toga. Ovo je još jedan način koji se Bosni i Hercegovini otvara da se sazna o tome kuda je vode nacionalne stranke”, poručila je predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, a vezano za sjednicu ovog UN-ovog tijela posvećenoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Na njoj se, podsjetimo, obratio i visoki predstavnik Christian Schmidt, podsjetivši prisutne da je “iskoristio svoje ovlasti kao protumjere za nezakonite aktivnosti vlasti RS”.

Sjednici, iako je otputovao u New York, nije priststvovao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, no, Vijeću se obratila ambasadorica Rusije, čije je obraćanje Ćudić nazvala tragičnim i nepovoljnim za građane RS.

“Kakva strateška greška Dodika da, ono što percipira kao interese RS, veže za, u ovom historijskom momentu, Rusiju i da njihov glasnogovornik bude Rusija onda kada ona nema nikakav međunarodni kredibilitet. Mudra politika RS bi te interese vezala za evropski put”, navela je Ćudić.

Više nema vremena za pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH

Još jedna od aktualnih tema jesu svakako i eventualni nastavci pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Ćudić navodi kako visoki evropski zvaničnici hoće uskoro stići u Sarajevo, te da će, sasvim izvjesno, u njihovim izjavama biti često pomenut izborni zakon, no da se u njihovom dnevnom redu neće naći njegove izmjene.

“U novoj konstalaciji važno je pozicionirati BiH kao državu na ispravnoj strani historije i povezati one čije su veze sa Putinom jasne, kao i da podilaženje ekstremnim snagama i nacionalističkim strankama u BiH može dugoročno proizvesti još jednu Ukrajinu na evropskoj teritoriji”, govori Ćudić povezujući aktualne svjetske i regionalne okolnosti sa domaćim pitanjima.

O zajedničkom kandidatu ‘Trojke’: Vodeće ime Bećirović, ali…

“Usudila bih se reći da će doći do zajedničkog kandidata”, navela je Ćudić optimistično o zajedničkom kandidatu ‘Trojke’ za člana Predsjedništva BiH na predstojećim općim izborima.

Dodala je da će to biti kandidat ‘Trojke’ sa mogućnošću da manje stranke podrže tog kandidata.

“Ne bi bilo fer prema biračima ako sa imenom ne izađemo naredne sedmice”, rekla je, dodajući da vodeće ime jeste Denis Bećirović (SDP), ali da to ne znači da će neupitno biti on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!