Čudić: Krajnje je vrijeme za međunarodnu zajednicu da se uozbilji

Vijesti 06. apr 202221:40 > 21:40 1 komentar
N1

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić u Berlinu je oštro kritikovala međunarodnu zajednicu i poručila da se pregovori o Ustavu Bosne i Hercegovine moraju vratiti u državne institucije.

Kako je saopćeno iz Naše stranke Čudić je u Berlinu učestvovala na skupu koji je organizovala Heinrich Boll fondacije na dan kad je u Bundestagu održavana rasprava o Bosni i Hercegovini „30 godina od početka rata u BiH“.
Ćudić je u svom obraćanju oštro kritikovala pristup Evropske unije pregovorima o Izbornom zakonu i zagovaranju neevropskih rješenja kao dijelu strategije podilaženja etnonacionalistima.

“Ako Evropska unija nije u stanju povući crvenu liniju Miloradu Dodiku koji predstavlja sigurnosnu prijetnju ne samo za BiH već i za čitav region; ako Evropa nije u stanju reći ne daljnjoj etnifikaciji BiH kroz Izborni zakon, onda je iluzorno govoriti o političkom, ekonomskom, vojnom i sigurnosnom odgovoru Evrope Putinu. Ako Evropa toleriše Orbanove ucjene, a u korist Dodika; ako nekolicina Putinovih privjesaka unutar Evrope drži čitavu Evropu u šaci, onda je legitimno postaviti pitanje – šta je Evropa i gdje su njene granice, šta su njene vrijednosti? Pozivam vas da zajedno pronađemo liberalnu kičmu Evrope i zapadnog Balkana te otvorimo novo evropsko poglavlje BiH”, kazala je Ćudić.

Krajnje je vrijeme za međunarodnu zajednicu da se uozbilji te da se proces pregovora vrati u institucije BiH, dodala je, “a mi ćemo znati kako ga usmjeriti da BiH dobije Ustav i izborno zakonodavstvo u skladu s evropskim mjerilima“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare