Ćudić: Naša stranka će pokušati izbjeći HDZ, ali sa SNSD-om sigurno neće u vlast

Vijesti 28. okt 202218:56 0 komentara
N1

Sabina Ćudić koja je s osvojenih 20.000 glasova na općim izborima u Bosni i Hercegovini osigurala mjesto zastupnice u državnom parlamentu ispred Naše stranke, za N1 je govorila o formiranju vlasti na nivou BiH. Poručila je da Naša stranka definitivno neće u vlast sa SNSD-om te da će nastojati izbjeći HDZ.

Ćudić je odmah na početku istakla daje zadovoljna vlastitim rezultatom na izboria, ali i ciljevima koje je Naša stranka postigla.

“Ipak mislim da je malo gotovo vulgarno u ovakvoj političkoj klimi i situaciji baviti se vlastitim glasovima i prebrojavati jer mislim da jebilo čak i previše tih prepucavanja protekle dvije sedmice između kandidata koji su govorili o ličnim uspjesima. Međutim, dobar je osjećaj moći pogledati u oči svoje birače koji konstantno rastu i usmjeriti svoju pažnju na goruće probleme. Inače samo postojanje Naše stranke u BiH i ovakvom političkom sistemu koji favorizuje etničke prefikse je mali revolucionarni čin”, navela je Ćudić.

Mišljenja je da zdravorazumska politika koju, kako tvrdi, vodi Naša stranka zaslužuje daleko veći broj glasova.

“Međutim, sama činjenica da kakav takav rast nastaje i da osiguravamo podršku gdje smo je već i imali i to je zaista dobar temelj i podloga za dalji rast”, ustvrdila je.

Pitali smo da li Naša stranka planira ući u vlast na državnom nivou ili biti opozicija? Interesovalo nas je da li će pregovarati sa HDZ-om po tom pitanju?

“Nakon izbornih rezultata Naša stranka se nije htjela busati i hvaliti kako će biti dio vlasti to jednostavno nije naš sistem djelovanja kojeg mislim da i previše ima u BiH – tog vulgarnog busanja i gurkanja. Tako da je Naša stranka spremna preuzeti odgovornost, ali ne samo kao neki djelić vlasti već je spremna preuzeti odgovornost za program koji se potpiše. Ukoliko se ne potpiše takav program sa bilo kojom strankom pa tako i HDZ-om, donsono, ukoliko se ne pristane na onu vrstu ustupaka koje želi Naša stranka, neće od toga biti ništa. Također želim naglasiti da još nema nikakvih pregovora, Naša stranka je već imenovala pregovaračke timove pa ćemo vidjeti. Naš fokus ostaje na Trojci i u te pregovore neće ići pojedinačno stranke već će pregovore voditi tim Trojke. Naša stranka je rekla da neće ići sa SDA i u onu vlast u kojoj je nemoguće napraviti promjenu, a mislim da je to sa HDZ-om i SNSD-om. Naša stranka neće formirati vlast na državnom nivou ako je čine i HDZ i SNSD. Sa SNSD-om Naša stranka nikako neće formirati vlast i ukoliko se HDZ ne može odvojiti od te stranke i ukoliko je to njihovo opredjeljenje mi nećemo u tome učestvovati. Dakle, HDZ ćemo izbjeći tamo gdje je i ako je moguće, ali Naša stranka neće učestvovati u formiranju vlasti sa SNSD-om, ne zbog kaprica već zbog toga što bismo postavili ljude na ministarske pozicije koji imaju odgovornost i cilj ne misle da bi to mogli postići sa SNSD-om na vlasti”, navela je Ćudić.

Osvrnula se i na odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta navodeći da nikome nije pomogao izmjenom izbornog zakona i Ustava Federacije BiH u izbornoj noći.

“Posebno nije pomogao ljudima poput mene čiju diskriminaciju ni na koji način nije ukinuo, ljudi koji izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci. Sama činjenica da nije izjednačio prava Ostalih u Domu naroda FBiH govori o kratkovidosti te odluke koja je na neki način lijepljenje flastera na inficiranu ranu što može samo pogoršati situaciju. Ta je odluka sada tu i mi se protiv nje možemo politički boriti, ali i na onaj način da osiguramo podršku građana BiH i na taj im način pokažemo da se za njih možemo i želimo boriti”, dodala je.

Zanimalo nas je da li bi Naša stranka prihvatila Demokratsku frontu ukoliko bi odlučila sarađivati?

“Nije stvar toga da li bismo ih mi prihvatili već mislim da su njihova obećanja i heliks u koji su se upleli sa SDA već sada prekomplikovani”, istakla je Ćudić.

Ćudić tvrdi, da se, trenutno, dok ona sjedi u studiju N1 kupuju glasovi za bošnjačke članove Doma naroda FBiH.

“Postoje veliki pritisci na one koji će biti izabrani u Domu naroda (Bošnjake) o načinima na koje će se popunjavati mjesta i glasati za članove i to je još jedna od katastrofalnih posljedica Schmidtove odluke da je ona samo povećala korupciju. Pritisci su takvi da se širom Federacije BiH sastaju visoki zvaničnici raznih stranaka kako bi se osigurala većina i dešavaju se nemoralne ponude, ali naravno, neozbiljno je sada govoriti o detaljima”, poručila je Ćudić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!