Ćudić: U Mostaru napravljena strateška greška, BH blok se ne raspada

Vijesti 11. feb 202117:39 > 20:35 9 komentara
N1

Predsjednica GO Naše stranke Sabina Ćudić za N1 je govorila o političkim odnosima nakon dešavanja na sjednicama GV Mostar.

“Ne mislim da u politici ima toliko mjesta emocijama, ali ljudi smo i kada radite na nečemu toliko dugo, morate biti emotivni”, kazala je Ćudić i poručila da ostaje posvećena iznalaženju rješenja.

I dalje smo posvećeni iznalaženju zajedničkih rješenja sa SDP-om. Istovremeno ne trebamo bježati od problema i pretvarati se da se ono jučer nije desilo. Mislim da nakon decenija vladavine dvije stranke u ovom gradu, grad zaslužuje promjene“.

“Ako ustanovimo da je to 100 posto greška SDP-a, to ne remeti našu saradnju. BH Blok je snažan onoliko koliko se može oduprijeti vanjskim pritiscima, ne samo u Mostaru”.

“Ne radi se samo o Mostaru, nego opstanku građanske opcije u BiH”, dodala je Ćudić.

Kako ćete nastupiti u GV Mostara?

Ćudić je poručila da stav Naše stranke ostaje izričit od početka.

“Naš stav je od početka izričit i da je neophodno da: 1. BH blok nastupi zajedno, 2. ne nasjeda na pokušaje SDA i HDZ. Sigurna sam da su pozicije već podijeljene između SDA i HDZ, čitava piramida pozicija”.

Ne razumijem potrebu da se u posljednjim momentima pokušava ostvariti neki manevarski prostor. To rezultira jednom paradoksalnom situacijom. Ne pripisujem lošu namjeru, ali su odabrali lošu strategiju“, istakla je u vezi sa dešavanjima na prvoj sjednici GV Mostar.

Ako gospodin Zalihić želi da se kandiduje, ne možemo ga mi spriječavati. Nećemo biti kamen spoticanja, važno je da pokažemo da nećemo sudjelovati u SDA i HDZ pokušaju da bilo koga spriječi u izbornom procesu“.

“Kada ste zatečeni odlukom osobe minutama prije da se želi sam kandidovati, imate zvaničan stav gdje kažemo da ostajemo iza kandidature gospođe Baralija. Cilj nam je isti, iznaći rješenje za Mostar, ali mislim da je strategija loša”.

Kako je dodala, želi ostaviti prostor za dogovor.

Želim ostaviti prostor za dogovor. Imate vrlo jasne stravične lažne optužbe na račun Irme Baralije, na BH Blok da mijenja strategiju i kandidata. Reflektuje se na čitav Mostar. Laži koje su iznesene na račun gospođe Baralije, gdje se optužuje od porodičnog porijekla do rata, ne samo da su politički spinovi nego stavljanje mete na čelo gospođi koja se izborila za izbore u Mostaru“.

“Naša stranka traži puno, ali i ispoštuje svoje dogovore. Tamo gdje nema dogovora, nema. Mi postavljamo u pregovorima jako visoke standarde, razumijem za naše standarde to je pomalo neočekivano. Sarajevo je dokaz da nas naši partneri mogu pratiti”.

Građanska opcija u BiH tradicionalno traži premalo i zajedno trebamo biti hrabriji, odlučniji i dosljedniji.

Raspada li se BH blok?

Ne. Ja govorim da je u Mostaru napravljena ogromna strateška greška iz koje moramo izaći odlučniji i pametniji. 2022. će biti test toga, to može biti lekcija“.

“Nemam zaista nikakav lični kontakt sa gospodinom Konakovićem. Gospodin Kojović i ja se čujemo preko deset puta dnevno. Nemamo taj odnos da jedno drugo ružimo zbog Facebook statusa. Status koji opisuje šta se desilo je nanio štetu BH Bloku, a ne ono što se desilo?”, kazala je kao odgovor na pitanje o eventualnim komentarima i “miješanju” u izjave.

Nakon gostovanja funkcionerke Naše stranke u programu N1, redakciji se obratila vijećnica Prve mostarske partije Adela Gosto koja je demantovala pojedine u današnjem izdanju Dana uživo.

”U toku večerašnjeg intervjua sa Sabinom Čudić, rečeno je da sam ja izjavila da je gđa Sabina Ćudić tražila da se iznese zastava s ljiljanima na nekom od sastanaka. Ponovljemo je više puta da je to moja izjava. Ja sam gospođu Sabinu Čudic prvi put vidjela u vašoj emisiji večeras! Demantujem ovo što ste večeras kazali da je moja izjava”, istakla je ona.

Pogledajte video gostovanja.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare