Ćudić: Zavrtanjem ruku izvan institucija BiH pokušavaju se dobiti brzi ishodi

Vijesti 02. dec 202111:14 0 komentara
F.Z./N1

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, u izjavi nakon prvog jutrošnjeg sastanka stranaka iz Federacije BiH komentarisala je pregovore međunarodnih i domaćih zvaničnika koji se vode van institucija BiH navodeći da je to postala praksa domaćih aktera.

Ćudić je istakla da je sigurno da je ovaj sastanak potvrdio da su stranke opozicije, kako kaže, prije svega Naša stranka i SDP, uspjele osujetiti dogovor SDA i HDZ-a koji je započet u Mostaru i svesti sve ove pregovore o ustavnoj reformi ne na funkcionalnost BiH i njen evropski put već za ispunjavanje zahtjeva HDZ-a za tzv. legitimnim predstavljanjem.

“Sama činjenica da je ovaj sastanak sazvan jučer ad hoc za danas ujutro i da su danas dati novi termini sastanaka za 7.12. govori da se ova tema uspjela nametnuti u proteklom periodu, a da funkcionalnost Federacije BiH nije bila inicijalna tema interesovanja međunarodne zajednice kao ni SDA ni HDZ-a. U tom smislu, uspjeli smo u najboljem slučaju zaustaviti taj plan, a u najgorem slučaju ako ništa dobiti na vremenu da daljnjim i diplomatskim i domaćim naporima zaustavimo dalju etnifikaciju i kreiranje treće izborne jedinice”, rekla je Ćudić.

Shodno tome, nastavlja dalje, kao ilustrativni primjer spomenuta je Komisija za vrijednosne papire koja je problematizirana kao primjer nefunkcionalnosti Doma naroda FBiH.

“Na to smo naravno odgovorili da je koalicija SDA i HDZ nezakonito imenovala tu Komisiju i to će vrijeme pokazati i sasvim je jasno. Rekli smo i da ta koalicija funkcioniše kao koalicija ličnih stranačkih interesa, a ne tzv. legitimnog predstavljanja Hrvata kao ni Bošnjaka”, navela je Ćudić.

Kako kaže, ukoliko se uzme tekst dogovora u Mostaru uvidjet će se da je jasno da se pristalo na koncept legitimnog predstavljanja.

“BiH je nametnula tu vrstu rada sa strancima ne kroz institucije i to nije samo krivica stranaca već domaćih aktera koji su pristali da dogovore i sa strancima obavljaju na način koji su obavljali te dogovore jedni sa drugima, a to je van institucija BiH. Ta vrsta vaninstitucionalnog djelovanja nas je dovela u situaciju gdje se smatra da ako se zavrnu dvije, tri ruke u BiH, možete dobiti ishode u BiH koji se partcipiraju kao brzi i pragmatični, a nisu ni jedno ni drugo”, istakla je.

Dodala je da je jasno iznijela stav Naše stranke, a to je da neće učestvovati u ispunjavanju individualnih želja pojedinačnih stranaka ne za predstavljanjem kolektiva već za njihovim stranačkim interesima.

“I sve što će biti na stolu i što ćemo mi predlagali, a predložili smo Ustavnu reformu i predložit ćemo i 7.12. ono što se tiče reforme FBiH, ticat će se funkcionalnosti FBiH. U tom kontekstu sam unutra kritikovala Dom naroda koji zaostaje za Predstavničkim domom i koriste mehanizme Doma naroda ustvari ono što sam nešto davno nazvala grobljem zakona iz Predstavničkog doma jer se ne koristi mehanizam nacionalnog interesa znaju da bi pali na Ustavnom sudu, već se koristi mehanizam etničkog glasa da se zaustave važni zakoni za Federaciju BiH koji ni na koji način ne štite Hrvate u BiH već interese jedne stranke”, poručila je Ćudić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!