Cvijanović: Dan RS slavimo iz ljubavi, a ne inata

Vijesti 30. dec 202119:17 7 komentara
Cvijanović
Željka Cvijanović (N1)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da kad je riječ o obilježavanju Dana ovog bh. entiteta namjera nikada nije bila da se neko iritira, već da se "okupimo oko praznika koji je historijski i suštinski važan za sve nas i mi ga proslavljamo iz ljubavi, a ne inata".

“Ali, nažalost, mi živimo u zemlji u kojoj je i samo postojanje Republike Srpske iritantno za ‘političko Sarajevo’, tako da je njihov odnos prema tom prazniku samo manifestacija njihovog sveukupnog odnosa prema RS. I kad bi se svi povukli u svoje kuće i tamo svako za sebe u tajnosti obilježio Dan RS, čak ni to ne bi bilo po volji sarajevskim političarima”, zaključila je Cvijanović.

Entitetska predsjednica je upitala u čemu je onda poenta “recepta” Mirka Šarovića da se Dan RS obilježava na način da “nikoga ne iritira” ili da “nikoga ne dira”.

“Ne znam dokle misli Šarović da bi Republika Srpska trebala ići u povlačenju pred sarajevskim što hirovima, što bezobrazlucima”, rekla je Cvijanović i poručila da se Dan RS obilježavao i obilježavaće se na svečan način.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne spori Dan RS kao praznik, već datum na koji se on obilježava – 9. januar. Prije 28 godina u Sarajevu je na taj dan, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

U to vrijeme na čelu RS-a su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.

Drugi narodi u Republici Srpskoj taj dan smatraju spornim, jer tvrde da je on ozvaničio početak politike zločina i genocida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare