Cvijanović: Moje kolege su danas pričale o imaginacijama, nisu poštovale Ustav

Vijesti 16. nov 202215:53 1 komentar
F.Z./N1

Željka Cvijanović, novoizabrana članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon položene zakletve u ovoj instituciji i obećanja da u nju dolazi s ispruženom rukom i dobrim namjerama u Istočnom Sarajevu je sa stranačkim kolegom Miloradom Dodikom, održala press konferenciju na kojoj je, između ostalog, poručila da su današnji govori njenih kolega Denisa Bećirovića i Željka Komšića bile priče o imaginacijama.

Cvijanović je istakla da u njenom budućem radu u Predsjedništvu BiH nema nikakve iluzije niti prevelika očekivanja te da su njeni glavni orijentiri za postupanje njen rad i Ustav.

“I ne možemo govoriti niti se zaklinjati da se pridržavamo Ustava i Dejtona sa svim njegovim aneksima, a da pritom zaboravimo da je Ustav sadržan u Aneksu 4 i da jasno propisauje šta su to nadležnosti svakog nivoa vlasti. Dakle, ja dam legalista i želim se na taj način ponašati i održati organsku vezu sa Republikom Srpskom jer su me njeni građani izabrali. Razumijem složenost svih ovih vremena i ovog trenutka i vjerujem da je za svako rješenje potrebno imati dogovor. Neću govoriti ništa unaprijed, pred nama je vrijeme koje će pokazati kako će to funkcionisati. Interesuje me da u okviru svojih nadležnosti osiguramo stabilnost i građanima Republike Srpske i Federacije BiH i zanm da to podrazumijeva da deblokiramo mnoge projekte koji su na čekanju već godinama zbog određenih političkih hirova, a ne potrebe da se oni blokiraju”, kazala je Cvijanović.

Cvijanović: U Predsjedništvo BiH dolazim ispružene ruke i sa dobrim namjerama

Naglasila je da je potrebno graditi dobre odnose sa okruženjem.

“Kao neko ko dolazi iz RS i razumije potentnost i snagu Srbije razumijem da je to izuzetno važno, ali isto tako i dobri odnosi sa ostalim državama s kojima dijelimo granicu i to Hrvatskom i Crnom Gorom. Tu su i druge susjedne zemlje poput Slovenije i Sjeverne Makedonije, ali mislim das e dobri odnosi trebaju graditi i sa centralnom i istočnom Evropom i ta će nam partnerstva pomoći i da ovo teško vrijeme ekonomski preživimo lakše, ali i isto tako da gradimo i produbljujemo neko već postojeće političko razumijevanje. Mislim da moramo izaći iz okvira u kojima smo zarobljeni godinama da se stvari na unutrrašnjem planu odvijaju da je važnije nekome s kim živimo učiniti štetu nego napraviti pomake koji bi svakome u okviru BiH omogućili napredak”, ustvrdila je Cvijanović.

F.Z./N1

S obzirom na to da je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, stranke iz koje dolazi i Cvijanović, danas napustio Konstituirajuću sjednicu u Predsjedništvu BiH za vrijeme govora Željka Komšića, Cvijanović je i sama prokomentarisala ono što je on rekao.

“Rekla sam da već nastojim biti legalista te da nastojim djelovati pridržavajući se i Ustava i svih onih kvalifikacija koje su njime predviđene. Ono što sam danas prepoznala u govoru svojih kolega jeste to da su oni odstupili od onoga što je Ustav prepoznao kao ustavne kategorije i zato sam rekla na početku ovoog obraćanja da sam tamo vidjela priču o imaginacijama, a ne priču o onome što jeste neka ustavna postavka i namjeravam se naravno pridržavati Ustava kako god to neko mislio i tumačio. Mi možemo imati političke ciljeve, ali mora se poštovati ono što Ustav predviđa. Također sam na početku rekla da mora postojati organska veza između člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i institucija RS i to nije nikakva nepoznanica i mi se tako godinama ponašam. Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda nije neko ko je samoizolovan i ne mora poštovati činjenicu da ga je izabrao narod RS i samim time to je i Ustav rekao i da je trebalo da se bira na neki drugi način tako bi se i desilo. BiH, dakle, nije jedinstvena izborna jedinica kada je u pitanju bilo kojeg tijela pa tako i Predsjedništva BiH”, istakla je Cvijanović.

Dodik napustio inauguraciju u Predsjedništvu BiH dok je Komšić držao govor

S druge strane, navela je i to da se možda ni njenim kolegama nije dopao njen govor posebno u onom dijelu kada je rekla da ne želi da u BiH bude intervencija stranaca.

“Zato sam rekla da trebamo biti subjekti donošenja odluka, a ne objekti i ne želim poginjati glavu i govoriti da je za ovu zemlju dobar strani intervencionizam – ne, to nije dobro. Nažalost, u ovoj zemlkji dosad je postojala jedna kultura političkog življenja u političkom Sarajevu da se promovišu strane intervencije, a u Republici Srpskoj je jedna sasvim druga kultura izražena kroz većinsku volju naroda da sami donosimo svoje odluke. Za mene je poniženje i za narod koji me birao da neko treba da se postavi iznad demokratski izabranih institucija i da može da postoji i legitimni i nelegitimni visoki predstavnik. Naš je problem ako ne možemo naći rješenje godina, a ne nekog visokog predstavnika da to presijeca donošenjem nekih odluka”, zaključila je Cvijanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare