Cvijanović: Najavljeni bojkot čista manipulacija

Vijesti 16. feb. 202113:32 > 13:341 komentar
Podijeli:
Izvor: Srna/Arhiv

Predsjednica entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je "da bošnjački političari nikada nisu istinski vodili računa ni o bošnjačkom, ni o srpskom narodu u Srebrenici, već su uvijek koristili Srebrenicu samo za privlačenje međunarodne pažnje i političko problematizovanje".

“Podržavam Mladena Grujičića jer je svojim radom dokazao da ga interesuje razvoj Srebrenice i da vodi računa i o Srbima i o Bošnjacima, kao i o svim drugim građanima Srebrenice”, istakla je Cvijanovićeva.

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu kandidata Koalicije “Moja adresa: Srebrenica” za načelnika Srebrenice Alije Tabakovića da će bojkotovati ponovljene lokalne izbore zakazane za nedjelju, 21. februara i da će pozvati birače da ne izađu na birališta, predsjednica RS je odgovorila da je to “čista manipulacija i samo jedna kockica u ukupnom planu problematizovanja te opštine, kao što je bilo i poništavanje izbora, te da se sve radi sa istim ciljem”.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković rekao je da nije siguran da će Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” bojkotovati izbore u ovoj lokalnoj zajednici i smatra da je to neka nova podvala da se partije sa srpskim predznakom uspavaju.

“Bojim se da je riječ o podvali s ciljem da se partije sa srpskim predznakom uspavaju, a da oni, prateći izlaznost, pozovu građane i tako pokušaju napraviti neki rezultat. Pozivam ih da to ne rade. Mi ćemo svoje biračko pravo iskoristiti i apleujem na građane Srebrenice da 21. februara izađu na izbore i iskoriste pravo da glasaju. Mi na te njihove navodne bojkote nećemo reagovati, on za nas ne postoji”, istakao je Višković.

On je izjavio novinarima u Srebrenici da su u toj inicijativi vidjeli da imaju problem, nakon što im se nije ostvarila želja da se ponove izbori u inostranstvu.

“Njihov eventualni bojkot jedino može da utiče na ono zbog čega su izbori ponovljeni, a to je izbor samog načelnika. Pošto nisu ostvarili želju da se ponove izbori u inostranstvu, vidjeli su da sada imaju problem jer neće biti malverzacije te vrste. Mladen Grujičić je 15. novembra imao 1.200 glasova više, uprkos tim malverzacijama sa glasovima iz vreća. Tu oni imaju problem, jer kako da objasne da su tražili ponavljanje izbora, a sada će izgubiti sa 2.000 razlike. To je osnovni razlog za najavljeni bojkot, jer su svjesni poraza”, zaključio je Višković.

Alija Tabaković, kandidat “Koalicije Moja adresa: Srebrenica” za gradonačelnika Srebrenice, potvrdio je za N1 da će bojkotovati izbore u ovom gradu 21. februara, i to je odluka koja je donesena ispred Koalicije. Tabaković je rekao da je razočaran u CIK, te da je ovo vid borbe kojim žele reći da ne žele da trpe nepravdu.

“To je naša odluka ispred Koalicije ‘Moja adresa: Srebrenica’. Konačna je. Pozvat ćemo naše glasače da ne idu na izbore. To je naša poruka da se ne mirimo s onim što je uradila Centralna izborna komisija, a to je da su nam u startu zakinuli za 800 glasova pristiglih putem pošte”, izjavio je Tabaković.

Liste ostaju, kandidati ostaju – a šta će biti s onim koji možda i osvoje mandate?

“Kandidati su odlučili da ih ne prihvate. Mi na ovakakv način ne planiramo ulaziti, dobit ćemo jednonacionalnu skupštinu i načelnika iz reda srpskog naroda. To je naš vid borbe da pokažemo da ne možemo trpiti više nepravdu, da se ne možemo nositi sa diskriminatorskim sistemom RS, Srbije, i na kraju lošim odlukama CIK-a”, rekao je Tabaković.

CIK, je kako je kazao Tabaković, vratio 800 glasova, od nekih 1.600 pristiglih putem pošte.

“To je prebrojano. Glasovi nisu došli krivicom i greškom dijela CIK-a, jer su kasnili sa slanjem materijala. Obaveza je bila 45 dana prije izbora. Prva tura je kasnila pet, druga 20, treća 35 dana. Trebali su to sve poslati 1.10.”, istakao je Tabaković.

Upravo tih 800 glasova moglo je odlučiti izbore 15. novembra 2020. godine.

“10 ili 20 posto je zloupotrijebljenih glasova, to je između 1.000 i 2.000 glasova. Da je ovih 800 stiglo – pobijedili bi. Povući ćemo biračke odbore, posmatrače, prepustiti sve CIK-u. Mi smo izgubili povjerenje u CIK. Bilo je dosta dokaza da se izbori putemm pošte ponište i pošalju ljudima. Trebalo je ljudima omogućiti, spriječiti 800 ljudi da glasa je i krivično djelo”, izjavio je Tabaković.

On je rekao da ne zna kako će se Bošnjaci boriti u ovom dijelu BiH.

“Sudeći po onome što su uradili u Bratuncu, Foči, Vlasenici, ne može nas niko zaštitit ako nemate većinu. Odluke se donose u korist srpskih odbornika”, zaključio je Tabaković.

Ponovni izbori za gradonačelnika i Skupštinu Grada Doboja, te načelnika i Skupštinu opštine Srebrenica će se održati 21. februara 2021. godine u periodu od 7 do 19 sati na osnovu istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima, kao i istih kandidatskih listi za gradonačelnika odnosno načelnika i kandidatskih listi za skupštinu grada odnosno za skupštinu općine.

Komentari

Vaš komentar