Cvijanović: U Predsjedništvo BiH dolazim ispružene ruke i sa dobrim namjerama

Vijesti 16. nov 202213:28 0 komentara
F.Z./N1

Željka Cvijanović, novoizabrana članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine položila je danas zakletvu u ovoj instituciji i preuzela predsjedavanje njom te poručila da je u nju došla ispružene ruke i sa dobrim namjerama.

Cvijanović je zahvalila građanima Republike Srpske koji su joj, kako je navela, dali pčovjerenje na izborima te je istakla da će u Predsjedništvu BiH zastupati njihove interese i braniti ustavnu poziciju kako RS tako i BiH.

“U Predsjedništvo dolazim ispružene ruke sa dobrim namjerama, želim da zajedno u skladu s našim ustavnim nadležnostima radimo na dobrobiti naroda oba entiteta i svih građana BiH, a ne na nečiju štetu. Prijeko nam je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima koji opterećuju našu svakodnevnicu i vjerujem da će u ovim složenim globalnim okolnostima svako dati doprinos u traženju rješenja za ove postojeće probleme.Smatram da smo dovoljno politički zreli da sami tražimo rješenja, a ne da nam ih neko gotove nameće izvana. Zato želim da budemo subjekti odlučivanja, a ne objekti jer objašnjenja dugujemo građanima BiH koji su nas izabrali”, navela je Cvijanović.

Ističe da je potrebno da se radi na izgradnji mostova saradnje kako na nivou BiH tako i sa zemljama u regiji.

“Primarno sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom s kojima dijelimo granicu, a onda sa Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i drugima u regiji, ali i šire. Važno je da u ovim izazovnim vremenima prihvatimo svaku priliku razvoja koja nam se ukaže. da zajedno sa zemljama u okruženju učestvujemo u svim regionalnim inicijativama koje mogu donijeti korist našoj ekonomiji i građanima. Zato ću se snažno zalagati za dodatno jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, ali i za punopravno učešće u inicijativi Otvoreni Balkan. U tom smislu, spremna sam da sve što je potrebno pojasnim, ali i da slušam pojašnjenja drugih učesnika koji su o ovim pitanjima nadležni da odlučuju, kako bismo postigli usaglašen stav”, istakla je.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Naglasila je da je jedno od strateških opredjeljenja nastavak evropskog puta, a, kako ističe, prvi zadatak institucija na svim nivoima svakako predstavlja dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

“Ovaj posao nije moguće realizovati bez tijesne koordinacije različitih nivoa vlasti, stoga smatram da je neophodno rehabilitovati sistem koordinacije koji bi nam omogučio sistemsko i organizovano kretanje naprijed. Želim posebno da istaknem da je i u kontekstu evropskih integracija, ali i svim drugim procesima koje budemo sprovodili, od presudnog značaja da dosljedno uvažavamo Dejtonski mirovni sporazum i ustavnu strukturu BiH”, naglasila je Cvijanović

Navela je da je Dejton okvir koji je obezbijedio mir, ali i jasno odredio poziciju i nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH.

“Pretpostavka vladavine prava jeste poštovanje najvišeg pravnog i političkog akta jedne zemlje, bez čega nema ni funkcionalne pravne države, niti uređenog sistema. A to je upravo ono čemu bismo primarno trebali da težimo, kako u Predsjedništvu BiH, tako i u drugim institucijama na svim nivoima vlasti, jer bi u suprotnom imali samo nered, razmimoilaženje i razdvajanje”, rekla je Cvijanović.

Pojasnila je i svoj stav oko učešća, kako je navela, stranog faktora u BiH.

“Obavljajući važne funkcije već mnogo godina i uzimajući u obzir sve faze kroz koje je ova zemlja prolazila, razumijem da je neophodna dobra saradnja domaćih institucija i stranih predstavnika. Ali, demokratija će u punom kapacitetu zaživjeti, a unutrašnji dijalog i međusobno povjerenje će ojačati tek onda kada domaće institucije u potpunosti preuzmu odgovornost za sve procese”, istakla je Cvijanović.

Naglasila je da ne vjeruje u dobrobit nasilnog intervencionizma stranog faktora.

“Isključivo vjerujem u dijalog i saradnju. Kao što ne vjerujem da BiH može pomoći zloupotreba ili uzurpacija ustavnih ovlaštenja na vanjskopolitičkom planu, tako ne vjerujem ni da nam strane sudije u Ustavnom sudu BiH, visoki predstavnici ili strani mikromenadžeri mogu pomoći da živimo u uspješnijoj zemlji”, dodala je.

Istakla je da vjeruje da unutrašnji dijalog može pomoći da “sami savladavamo probleme kako na unutrašnjem, tako i na vanjskom planu”.

“I kao član Predsjedništva BiH spremna sam da dam svoj doprinos izgradnji takvog dijaloga. Čestitam kolegama u Predsjedništvu i svim novoizabranim predstavnicima naroda u oba entiteta i na zajedničkom nivou, sa željom da ukazano povjerenje u naredne četiri godine na najbolji način opravdamo”, zaključila je Cvijanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!