Cvijanović: Visoki predstavnici su se bahatili preko leđa RS

Vijesti 10. mar 202115:55 2 komentara
Srna

Predsjednica Republike Srspke Željka Cvijanović kazala je kako NSRS nije ta koja odlučuje o ukidanju ureda visokog predstavnika, ali da je bitno da donosi zaključke o važnim pitanjima za RS, pa makar se i oni ne provodili.

U samom uvodu kritikovala je opoziciju.

“Svaki put kada se bavimo važnim pitanjima za RS, opozicija ima ignorantski odnos, i kada pričamo o NATO putu, Ustavnom sudu BiH itd. – imaju ignorantski odnos. Ono zbog čega smatram da nije važno da li su zaključci NSRS realizirani, je to što je važno da zakonodavno tijelo u RS donosi svoje stavove. Dobro je da budu realizirani, ako nisu dobro je da ih imamo za ubuduće da posluže”, kazala je Cvijanović.

Istakla je kako “RS nikada ne bi imala problem s visokim predstavnikom da se nisu bahatili preko leđa RS i njenih naroda” i zato što su djelovali “izvan procedura i mandata, te preuzimali ovlaštenja koja nisu imali te donijeli mnogo nepravednih odluka”.

“Ne bi OHR mogao sankcionisati tada kako je sankconisao da je postojao unutrašnji otpor i da je bilo sloge jednih između drugih. Ljudi su sami sebe stavljali na spiskove da bi se spasili. To je greška u tkanju. Ono što mi danas radimo je da izbacimo bilo kakvu grešku o tkanju, da odluke ne budu felerične, ali ne možemo prisiliti ljude iz opozicije da podrže određene stvari i to ne trebamo da radimo. Važno je da institucije vlasti ostavljaju pisani trag. Pitanje OHR-a je sudbonosno jer je postao štetan po interese RS. Visoki predstavnik je ostao da završi svoj posao, a da li će ga završiti – mislim da neće jer vjerujem u institucije i narod RS, a posao je remodeliranje unutrašnje organizaicje BiH i nije slučajno da kada smo ga počeli napadati i svijetu postlao jasno da je ono što radi neodbranjivo, prebacio sve na Ustavni sud BiH. Da li čće svoj posao uspjeit da završi zaviis od nas”, kazala je Cvijanović.

Kazala je kako je “visoki predstavnik umanjio sve šanse dase na unutrašnjem planu dogovaramo kao Srbi, Hrvati, Bošnjaci i ostali i da postajemo jedni drugima prijatelji, a ne da živimo u zemlji u kojoj nijedan proces nije završen i nema partnera za bilo koju važnu stvar”.

Ponovo se osvrnula na opoziciju.

“O svemu što je važno za RS vi ne učestvujete, nemate svoj stav. Prestanite da se lažemo“, poručila je Cvijanović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare