Cvitanović: Dokle god je ovakvo uređenje BiH, ne pristajem na napuštanje HNS-a

Vijesti 06. sep 202117:30 > 20:521 komentar
Podijeli:

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, za N1 je govorio o predstojećem Izbornom saboru na kojem će biti birano novo rukovodstvo stranke, kazavši da ne pristaje na napuštanje Hrvatskog narodnog sabora dok je ovakvo uređenje u BiH.

Cvitanović podsjeća da HDZ 1990 djeluje sukladno Deklaraciji koja je usvojena na prethodnom saboru.

“Političkih zaokreta neće biti, ali biće određenih kadrovskih promjena. Značajnijih političkih odstupanja neće biti ako ja nastavim voditi ovu stranku”, kazao je.

Komentarisao je navode da će se za predsjednika stranke kandidovati i Martin Raguž.

“Ne zna se ko će sve biti kandidati za predsjednika stranke. Od 10. do 20. rujna je rok za prijave, pa ide kampanja i prikupljanje stotinu potpisa. Najavio sam svoju kandidaturu, prikupiću potpise, a pročitao sam da će se i Raguž kandidirati. Ko će biti treći kandidat ne znam”, kazao je.

Govoreći o zahtjevu Županijskog odbora HDZ 1990 Posavina koji traži izlazak stranke iz HNS-a, Cvitanović kaže da se o svakom zahtjevu treba razgovarati.

“Ali moji politički stavovi su poznati. Dokle god se ne promijeni Izborni zakon i riješi predstavljanje Hrvata, ja ne podržavam napuštanje HNS-a”, istakao je.

Navodi da zbog problema poitičkog predtavljanja i mogućnosti da mnogrojniji narod bira političke predstavanike Hrvatima, hrvatski glasači se priklanjaju HDZ-u BiH, pošto je najbrojnija hrvatska stranka.

“Dokle god je ovakvo uređenje BiH, ne pristajem na napuštanje HNS-a”, kategoričan je Ilija Cvitanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar