Cvitanović: HDZ ima dominaciju, svi ostali u sjeni i zovu nas privjescima

Vijesti 10. feb 202119:04 > 19:09
Podijeli:

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990, za N1 je izjavio kako vjeruje da će Mario Kordić biti gradonačelnik Mostara, rekavši da ga poznaje, da će po legitimitetu i broju glasova biti izabran - te da može donijeti novu uključivost u Mostar. On je istakao kako se nada da će se kompletan proces završiti u petak. Govorio je i o lošem izbornom rezultatu HDZ 1990 u Mostaru, kao i o odnosu sa HNS-om i HDZ BiH.

“Iznenađen sam kandidaturom Zalihića, ali bojim se da će silna prekidanja sjednica i političke igrice dovesti do produžetka krize, da nećemo dati šansu gradu da krene funkcionirati”, kazao je.

Pribojava se Cvitanović da gradonačelnik neće biti izabran skoro, ipak, rekao je kako vjeruje da će to biti Mario Kordić.

“Po legitimitetu i broju glasova vjerujem da će to biti Kordić. Poznajem ga, može donijeti uključivost u Mostar. Glasovanje pokazuje da ima najveću potporu. Nije bitno ko će biti gradonačelnik, taj proces treba dovesti do kraja. Smatram da je i Guzin kvalitetan kandidat i dobar liječnik, ali vjerujem da će Kordić biti gradonačelnik”, rekao je.

Nada se, kako je rekao, da će se proces završiti u petak, 12. februara.

PROČITAJTE JOŠ

Loš rezultat njegove stranke, HDZ 1990 – kako je istakao – dokazuje da je napravljeno dosta grešaka, loših odluka, te da se nisu mijenjali odnosi u stranci.

“Rezultat me iznenadio, bio sam uvjeren da će biti minimum tri gradska vijećnika. Vjerujem da je HDZ 1990 uzeto nešto glasova, ali to nije alibi. Morao nam je rezultat donijeti dva ili tri vijećnika. Došli smo sa korektnim rezultatom sa lokalnih izbora u ostatku BiH, zastupljeni smo u većini općina gdje žive Hrvati, vjerovao sam u pomak naprijed u Mostaru”, naveo je Cvitanović.

Ipak, smatra da je to samo jedna izgubljena bitka, te da slijedi posao i promjene koje će HDZ 1990 ponuditi glasačima u drugom obliku.

Da li su glasači HDZ 1990 kaznili stranku zbog sporazuma sa HDZ BiH?

“I to je utjecalo na naš rezultat. Pročitao sam saopćenje Gradskog odbora nakon analize rezultata, to pokazuje način komunikacije u stranci. Analiza odgovara stanju na terenu i procjenama koje smo donosili. Što se HNS tiče, on je takav kakav je. HDZ tu ima dominaciju, i to djeluje da smo svi ostali u sjeni, i da nas zovu privjescima. Ali ja i tu iznosim mišljenje za koje mislim da je ispravno”, poručio je gost N1.

Pojasnio je kako je sporazum sa HDZ-om koji je potpisan 2018. godine utjecao na loš izbor, ali se on najviše odnosio na više razine vlasti, nakon izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i izmjena Izbornog zakona.

“Nakon Komšića događa se i nasrtaj na Dom naroda. Zahvaljujući želji županijskih odbora potpisan je sporazum sa HDZ BiH za izborni ciklus 2018 – 2022. Bio sam svjestan i tada da ćemo platiti cijenu, ali to je bio i test vjerodostojnosti odnosa HDZ i HNS. Rezultat pokazuje da tamo gdje smo imali jake pojedince – donio je benefite, na drugim mjestima je bilo drugačije”, rekao je Cvitanović za N1.

Rekao je da je za položaj Hrvata u BiH najodgovornija politika HDZ-a proteklih 20 godina. A na pitanje da li HDZ-ovim partnerima u vlasti, SDA i SNSD odgovara ovakva situacija u BiH – kazao je:

“Bojim se da je tako. U velikoj mjeri im odgovara, sudjeluju u kreiranju kriza, da na osnovu nacionalnih osjećaja dobiju povjerenje birača. Moramo promijeniti Izborni zakon, bez njega nema pluralizma i demokratije. Imat ćemo onda slobodno natjecanje”, pojasnio je.

Prema njegovim procjenama – ulazi se u tešku političku krizu, a za dogovor između SDA i HDZ-a oko izmjena Izbornog zakona i formiranja Vlade FBiH ima malo prostora.

“Mislim da prostora za dogovor ne postoji ili je mali. Imali smo sporazum na osnovu kojeg su održani izbori u Mostaru, i izmjene Izbornog zakona – za koje je garant i međunarodna zajednica. Moramo promijeniti i Ustav, dati zemlji mogućnost da bude dio evropske obitelji – a na ovakav način ne može biti dio EU”, zaključio je u Danu uživo Cvitanović.

Uskoro donosimo snimak kompletnog gostovanja.

Komentari

Vaš komentar