Da li bi BiH imala koristi od kandidatskog statusa ili samo političari?

Vijesti 15. jun 202221:07 > 21:47 2 komentara
N1

U N1 u specijalu “EU perspektive” govorili su izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Leila Bičakčić i analitičar za pitanja Evropske unije Goran Žeravčić.

O Macronovom non-paperu?

Objavljen je danas, još nismo vidjeli kompletan dokument ali meni liči na Mali Schengen kao jedna vrsta čekaonice za EU u kojoj bi se zemlje okupile u jednu zajednicu. Imali smo kasnije i Otvoreni Balkan i neke slične ideje ja i dalje mislim da ono što sam mislila kada je bila ideja Malog Schengena da mi to strašno liči na jednu kolonijalističku politiku u kojoj ćete zaokružiti zemlje nećete im dati mogućnost da budu punopravne članice u EU ali ćete teritorij zaštititi od drugih sila, uticaja i sl. U međuvremenu ta teritorija služi za kupljenje radnih sanaga, potencijala, prirodnih resursa…” kazala je Bičakčić.

Hoće li biti još ovih neformalnih dokumenata?

Ovo je samo još jedan u nizu, gdje članice EU daju ideja kako bi se države približile EU. Naročito nakon rata u Ukrajini EU se zainteresirala za Zapadni Balkan to vidimo po posjetama visokih zvaničnika.” kazala je Bičakčić za N1.

O spekulacijama da bi BiH mogla dobiti kandidatski status na samitu lidera Zapadnog Balkana?
Vrlo malo je to vjerovatno. Ali ne treba ništa da nas iznenadi. Mada i da se desi to ne bi predstavljalo bilo kakav značajan korak za BiH na putu ka EU. Ne mislim ni da je dobar trenutak za to. ” rekao je Žeravčić.

Koliko smo napravili u procesu približavanju evropskim standardima. Postoje li tu konkretni procesi kojima bi se BiH mogla pohvaliti u madatu aktulene vlasti?

“Ne. To su već jasni indikatori zato smo i imali zadnji sastanak kod gospodina Michela. Mi imamo vrlo dobar pristup potpisivanju onog što se od nas traži ali nam ispunjavanje ne ide. Mi nismo uradili ništa. EU je u mišljenju rekla da se pokaže stvarni interes u ispunjavanju tih postavljenih kriterija da bi se moglo pristupiti otvaranju poglavlja. Sam kandidatski stauts ne znači ništa osim u javnom diskursu.” rekla je Bičakčić.

Kandidatski status bi bio dobar predizborni alat političkim liderima?

Apsolutno, oni će upravo na tome raditi. Ni oko čega se nisu uspjeli složiti osim što lideri najvećih stranaka to potenciraju. Jako je teško običnim građanima objasniti šta znače te tehničke stvari. U ovom momentu davanje kandidatskog statusa BiH bilo bi kontraproduktivno”, odgovorila je Bičakčić

“Ja se ne bih složio sa Lejlom jer EU nije bila bitan faktor u predizbornim kampanjama. Ovo bi omogućiti liderima da se češće pojavljuju u medijima. Dobili ili ne kandidatski status to neće previše uticati na opredjeljenost glasača. Šta znači kandidatski status? Turska ga ima od 1968., Makedonija je ispunila sve, čak i promijenila ime i nije otvorila nijedno poglavlje”, dodao je Žeravčić.

O prisustvu Milorada Dodika sastanku u Briselu i odsustvu Dragana Čovića?

Čović se ponašao kao dijete koje nije dobilo čokoladu. Pokazao se kao krajnje diplomatski nedorastao. Pazite dođete u Birsel, neko je to platio, zastupate interese građana i ne pojavite se iz nekih svojih principa što je po meni smiješno. Dodik igra na različite karte, Dodikov poptis kao i svi dosadašnji u suštini ne znači prihvatanje principa, radi se o prinicipima, ništa tu nije konkretno usvojeno. Pristali su da se dogovore ali ne prvi put”, rekla je, između ostalog, Bičakčić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare