Da li će Bosna i Hercegovina učestvovati na Bidenovom Samitu za demokratiju?

Vijesti 06. nov. 202114:36 > 16:594 komentara
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Evelyn Hockstein

Administracija američkog predsjednika i dalje radi na oblikovanju agende za virtualni Samit za demokratiju koji Joseph Biden održava u decembru, ali prema listi koju je objavio Politico u četvrtak, zasad među učesnicima nisu navedene Bosna i Hercegovina i Srbija.

Predsjednik Biden će od 9. do 10. decembra 2021. godine biti domaćin prvog od dva Samita za demokratiju, koji će okupiti lidere iz vlade, civilnog društva i privatnog sektora kako bi postavili afirmativnu agendu za demokratsku obnovu i hvatanje u koštac s najvećim prijetnjama sa kojima se danas suočavaju demokratije kroz kolektivnu akciju”, stoji na stranici State Departmenta SAD.

Kako navodi Politico, “Bidenovi saradnici još uvijek oblikuju dnevni red virtuelnog samita od 9. do 10. decembra, a veliki dio njihovog rada je povjerljiv”,

Lista pozvanih vlada nije objavljena, u četvrtak uspio dobiti jednu kompilaciju”, piše Politico.

Više od 100 zemalja je pozvano na samit, ali po listi koju je objavio ovaj portal, zemlje iz regije koje će učestvovati u ovom samitu su Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija i Slovenija.
Bosna i Hercegovina i Srbija nisu navedene, kao ni Kosovo.

Neke zemlje, poput Turske i Mađarske, nisu pozvane jer njihovi lideri godinama potkopavaju njihove demokratske sisteme”, piše Politico, ali se u tekstu jasno navodi da “administracija nije zvanično objavila potpunu listu.”

Kako piše ruska novinska agencija TASS, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je kritikovao ovu inicijativu američkog predsjednika.

Samit za demokratiju teži svrstavanju ljudi i zemalja u demokratske i nedemokratske. Kako ja to vidim, Amerikanci žele postići maksimalnu lojalnost, da stvore utisak da postoji masovni pokret predvođen Washingtonom“, izjavio je Lavrov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar