Da li će djeca u školske klupe i hoće li se vakcinisati prosvjetni radnici u KS?

Vijesti 16. jul 202119:04 > 19:05 0 komentara

Da li će se djeca vratiti u školske klupe ili će nova školska godina početi online nastavom? Odluka o tome biće donesena krajem augusta. Kazala je ovo resorna ministrica u KS Naida Hota Muminović. Sve zavisi od epidemiološke situacije. No, šta je sa prosvjetnim radnicima? Hoće li biti imunizirani do početka nove školske godine?

Prosvjetni radnici biti će u mogućnosti vakcinisati se prije početka nove školske godine, saopšteno je iz Federalnog Zavoda za javno zdravstvo. Prazna priča ili realna očekivanja? Prosvjetni radnici, zbog dosadašnje politike, razočarani. Prinuđeni da se sami snalaze. Za razliku, kažu, od kolega iz drugih kantona.

“Sramota ove Vlade i ove ministrice je zbog toga što nisu učinili ono što su učinile Vlade ZDK i TK, vjerovatno vrijede neki drugi zakoni, ili jedino Vlada KS poštuje neke propise, mi ne znamo o kakvim se propisima radi”, kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

Sve lošiji obrazovni sistem

Ali zna resorna ministrica KS. I propisi se moraju poštovati, poručila je. Dala je, kaže, sve od sebe da se prosvjetni radnici stave na vrh priorotenih skupina. Apelirala više puta. No, bez rezultata.

“Postoje parametri na višim intancama kako se to određuje. Ima istina u praksi odeđenih primjera odstupaja od toga, ali Kanton Sarajevo mora biti lider u poštivanju onoga što jeste propisano na višim nivoima. Tako da u tom smislu razumijem kada i mene kao ministricu odbiju sa takvim argumentom”, rekla je Naida Hota Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS.

Sivro i Hota Muminović očito, složni su samo u jednom – da je učenicima mjesto u školskim klupama. Ministrica kaže, nastojati će se da što većem broju učenika bude omogućeno prisustvo u učionicama. Po nekom novom sistemu. U toku su pripreme za novu školsku godinu koje će eventualno dovesti i do reforme obrazovnog sistema. No, iz Sindikata nisu oduševljeni. Kažu, svaka nova vlada, novi ministar – nove i promjene, a sve lošiji obrazovni sistem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!