Da li će MUP RS poštovati izmjene Krivičnog zakona BiH?

Vijesti 13. aug 202119:17 3 komentara
N1

Hoće li Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poštovati izmjene Krivičnog zakona kojeg je nametnuo visoki predstavnik. Pojedini portali danas prenose dokument u kojem se navodi da je policija u RS upoznata sa izmjenama Krivičnog zakona, što je redovna procedura u primjeni zakona. Iz MUP-a RS odgovaraju da sličan dokument o provođenju, ali ni o neprovođenju zakona, ne postoji.

Da li će MUP RS poštovati izmjene Krivičnog zakona kojeg je nametnuo visoki predstavnik. Novinar Slobodan Vasković na svom blogu objavio je dokument za koji tvrdi da je depeša načelnika Uprave za pravne i kadrovske poslove MUP-a kojom se policijski službenici obavještavaju da je zakon stupio na snagu, što, praktično znači da moraju primjenjivati izmijenjene odredbe koje je nametnuo BiH Valentin Incko.

Glasnogovorica MUP-a RS Mirana MIljević pred kameru nije željela stati, no postojanje sličnog dokumenta je odbacila. Uz njenu dozvolu citiramo: “MUP niije donio depešu o provođenju, ali ni o neprovođenju izmjena zakona“. Ovo faktički znači da najave Milorada Dodika kako će se MUP RS suprotstaviti pripadnicima SIPA-e, ukoliko bi oni krenuli u hapšenje lica koja negiraju genocid, nisu uobličene u službeni dokument.

U međuvremenu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nastavlja da proziva međunarodnu zajednicu, prije svega OHR i Američku amabasadu u BIH zbog nametnutih odluka.

No opozicija u RS čini se ne dijeli Dodikovo mišljenje. Dok Nebojša Vukanović upozorava kako višegodišnje provociranje upravo visokog predstavnika prijeti opstanku RS, Mirko Šarović dodaje kako je neophodno što prije otvoriti dijalog, ne srljati.

Iz Ambasade Ruske Federacije danas su za N1 potvrdili da je upućena diplomatska nota u kojoj se iskazuje poštovanje za Ured visokog predstavnika, ali i navodi da Ruska Federacija ne smatra imenovanje Kristijana Šmita na funkciju visokog predstavnika legitimnim, s obzirom da Vijeće sigurnosti UN-a nije formalno pristalo na njegovu kandidaturu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare