Da li će OHR reagovati zbog opstrukcije Ministarstva da registruje ANUBiH?

Vijesti 27. feb 202114:48 5 komentara
N1

Zbog odbijanja Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i državnog ministra pravde Josipa Grubiše da izvrši odluku Ustavog suda Bosne i Herecegovine, najviše pravne instance u državi, da izvrši upis Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH) u Registar pravnih lica BiH, upućen je prigovor Uredu visokog predstavnika za BiH.

Ministar je odbio da registruje ANU BiH, pozivajući se na neki član , potpuno nezakonito, naravno. Naš punomoćenik, Nedim Ademović je poslao prigovor OHR-u, u kojem traži od gospodina Valentina Inzka da sprovede tu odluku. Šte će gospodin Inzko uraditi, to ne znamo, ali potpuno je jasno da sadašnji ministar neće ništa uraditi jer registracija Akademije ima simboličko značenje. Naizgled je to mala stvar, ali u suštini to je fundamentalna stvar, jer je pitanje države i njenih institucija”– rekao je za N1 predsjednik ANU BiH, akademik Muris Čičić.

Akademik Čičić nam pojašnjava da ‘oni nikada neće dozvoliti, dok su u ovoj poziciji da mogu da opstruiraju i sprečavaju da se takva jedna institucija registruje na državnom nivou jer time onda priznaju da postoji Bosna i Hercegovina, koja ima svoju Akademiju, dok sve ove etničke, lokalne akademije, one su više nekog popularnog karaktera.’

Punomoćenik ANU BiH uputio je već i Ustavnom sudu BiH Zahtjev za utvrđenje neizvršenja Odluke Ustavnog suda BiH .

U dijelu ovog zahtjeva, punomoćenik navodi :

Do kada Apelantica ( ANU BiH) treba da vodi ove postupke ?

Kakva je sušinska razlika slučaja ‘ Sejdić i Finci ‘, ‘Memić’, neprovođenja odluke Ustavnog suda FBiH zbog neustavnosti Srba u nekim federalnim kantonima ili nekih drugih slučajeva sa ovim konkretnim slučajem ? Ne postoji razlika! Svim tim predmetima identično je da su određne skupine, pojedinci, zajednice ili subjekti žrtve opstrukcije javne vlasti koja zasigurno smatra da neće biti sankcionisana zbog toga.’

N1

 

Podsjetimo, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, mimo odluke Ustavnog suda BiH saopštilo je za N1 da je ‘ donijelo Rješenje, kojim je odbijen zahtjev Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, za upis u Registar pravnih osoba Bosne i Hercegovine.“

U Rješenju koje posjedujemo, Ministarstvo pravde se rukovodilo time da Akandemija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine „nisu osnovale institucije BiH, formirane nakon 14.decembra 1995. , nego institucije SRBiH, odnosno RBiH.“

Prethodno, registrar Ustavnog suda, Zvonko Mijan za N1 je pojasnio da se radi o odluci u kojoj je Ustavni sud BiH dao nalog Ministarstvu za određeno postupanje, a to spada u praćenje izvršenja odluka od strane Ustavnog suda, što ova institucija radi dva puta godišnje .

Mijan je kazao da je u prošlom mjesecu razmatran posljednji izvještaj o izvršenju odluka, koji nije obuhvatio ovu odluku, tako da će po planu sljedeće izvještaj biti razmatran u junu ili julu.

N1 je dalje tražio odgovor, šta se poduzima, ako postoji bilo kakav slučaj da se ne postupi po odluci državnog Ustavnog suda?

Principijelno, ukoliko subjekt koji je trebalo da izvrši odluku Ustavnog suda kasni sa izvršenjem odluke, ne obavijesti Ustavni sud o preduzetim mjerama ili kasni sa obavještavanjem Ustavnog suda o preduzetim mjerama, Ustavni sud donosi posebno rješenje kojim utvrđuje da odluka nije izvršena i dostavlja ga Federalnom tužilaštvu na eventualno daljni postupak.’ – rekao je za N1 tada registrar državnog Ustavnog suda Zvonko Mijan.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare