Da li će Sarajevo ikada direktno birati gradonačelnika?

Vijesti 01. jun 202115:29 > 15:47 1 komentar
Žuta tabija tokom ramazana
Žuta tabija tokom ramazana (Foto: Anadolija)

Političko šibicarenje, igranje voljom građana, igranje sa strpljenjem građana. Moneta za političko potkusurivanje, blokade, licemjerstvo, nečiste namjere, nadležnosti, nezakonitosti, trgovina utjecajem, političke igre... Sve su to izrazi koje smo mogli čuti prilikom izbora gradonačelnika Mostara i Sarajeva. Mario Kordić (HDZ) je na kraju preuzeo tu funkciju u Mostaru, a Benjamina Karić (SDP) u Sarajevu. Ono što je zajedničko ova dva grada jeste da se građani nisu direktno pitali ko će im biti osoba koja će naredne četiri godine predstavljati grad, nego su to stranke 'završile' indirektnim putem. To su i jedina dva grada u Bosni i Hercegovini čiji stanovnici svog gradonačelnika ne biraju direktno.

Lokalni izbori u Mostaru su održani prvi put nakon 12 godina, a sve što je uslijedilo nakon njih do samog izbora Kordića se nekako ‘gledalo kroz prste’ jer izbori su izbori, 12 godina je dug period, a desila se demokratija u nekom svom obliku.

Slično, neki bi rekli i mnogo gore, uslijedilo je u Sarajevu. Bogić Bogićević kao SDP-ov kandidat za gradonačelnika imao je jednoglasnu podršku, ali su se desili svi oni izrazi s početka teksta koji su doveli do rezultata da u Vijećnicu sjedne Benjamina Karić, alternativa SDP-a nakon što je Bogićević odustao.

Minulog vikenda održan je i drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj, gdje su građani birali direktno svoje gradsko rukovodstvo. Birališta otvorena u 07:00, zatvorena u 19:00 sati. Pobjednik se znao već u 21:00 sat u svim gradovima.

Kada će Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, imati priliku direktnog izbora gradonačelnika – pitanje je na koje smo pokušali pronaći odgovor. Naši sagovornici su saglasni s tim da je jedino direktan izbor pravi izraz volje građana, kojim se sprečavaju razna šibicarenja, potkusurivanja, trgovanja, manipulacije…

Kada se to može desiti? Ne znamo. Čak možemo reći da nema ni optimizma.

Kako se bira gradonačelnik Sarajeva?

Facebook/Benjamina Karić

Trenutna pravila, odnosno procedura za izbor gradonačenika izgleda ovako:

Četiri gradske općine glavnog grada – Centar, Novi grad, Novo Sarajevo, Stari grad delegiraju po sedam vijećnika – što čini Gradsko vijeće Grada Sarajeva (28).

Gradsko vijeće sačinjava 13 Bošnjaka, šest Hrvata, šest Srba i tri vijećnika iz reda Ostalih.

Potom se pristupa glasanju u prvom, drugom i trećem krugu.

U prvom krugu pobjeđuje kandidat koji osvoji minimalno 15 glasova.

U drugom učestvuju dvojica sa najviše glasova iz prvog kruga, a u trećem se žrijebom odlučuje ako oba kandidata iz drugog kruga imaju isti broj glasova.

Kod izbora dva dogradonačelnika Sarajeva mora se paziti i na etničku pripadnost, jer ne mogu biti iz reda istog naroda kao i gradonačelnik. I oni se biraju istim postupkom.

Šehić: Najbolji odraz demokratske volje građana

N1

Vehid Šehić, predsjednik Koalicije Pod lupom koja kao NVO sektor prati regularnost svih izbora u Bosni i Hercegovini smatra da su građani Sarajeva i Mostara lišeni demokratskog prava.

“Ako se borimo za istinsku jednakopravnost građana – onda je po meni neminovno da se gradonačelnik Sarajeva i Mostara bira direktno. Zašto smo mi iz ostalih dijelova BiH u boljem položaju, jer oni ne mogu uticati na to ko će biti gradonačelnik i to ne odražava istinsku volju građana”, izjavio je Šehić za N1.

Šehić, nekadašnji predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine napominje da je to i predviđeno nacrtom Prijedloga Ustava FBiH, ali od kako je taj prijedlog ušao u Parlament FBiH – tako je i prestala sva priča na ovu temu.

Sprečava se politička trgovina, a samim tim bi prestali koristiti izraz koji se često provlači – moneta za potkusurivanje. A kusuraju se stranke, politčari, interesne sfere, trguje se i utjecajem tako, a između svih ovih zareza se podvode interesi građana Sarajeva koji nekako uvijek na koncu posljednji dođu na red.

“Naravno, najbolji bio bio direktni izbor, to je najbolji izraz demokratske volje građana”, rekao nam je Aljoša Čampara, zastupnik Naroda i pravde u Skupštini KS.

Da se slušala volja građana – ne bi došlo do neprijatnosti i igrarija u procesu izbora gradonačelnika Sarajeva, ocijenio je Zvonko Marić.

“Politikantski šibicari”

N1

“Mi u SBB se zalažemo za direktni izbor gradonačelnika to bi bio jedan veći demokratski princip nego što je to sada. Moram kazait da bi se dosta stvari izbjeglo, dosta neprijatnosti. Moram kazati – gadosti koje su se desile prilikom izbora gradonačelnika Sarajeva, nepodijeljena podrška je bila Bogićeviću. Da uprostim – dozvolili smo da se sa jednom veličinom poigraju politikantski šibicari, da to kažem kako se to u Sarajevu kaže”, rekao je Zvonko Marić, SBB-ov zastupnik u SKS.

“Toliko je licemjerstva bilo da je to nepodnošljivo. Protiv njegovog izbora su bili i neki iz njegovih redova, a on je iz dostojanstva i digniteta odustao od izbora. Izuzelo bi se iz sfere manipulacije stranka kojim smo svjedočili, izbor gradonačelnika bio bila stvar volje onih čiji je gradonačelnik. Nikako indirektno”, dodao je još Marić.

On smatra da je minuli događaj nedopustiv, te je obećao da će se SBB zalagati da se to promijeni.

“A ne bude prepušten volji stranačkih šibicara, koji su i kompromitirali volju građana i sliku o gradu Sarajevu.”

Neformalni razgovori

N1

Neformalnih razgovora na ovu temu je bilo u više navrata. Međutim, žargonskim rječnikom Sarajeva rečeno: “Vidio sam ti za ono. Ne može”.

“Bilo je govora – ali u neformalnim razgovorima vidite ko ima hegemonistički pristup i želju da ovlada svim procesima. Ako bude izbor gradonačelnika bude preopušten građanima – neće ovladavati tim procesima. Genetska predispozicija naše politike je ovladavanje svim procesima, a sjedočimo to i u Skupštini KS i Domu naroda, gdje sam delegat. Razgovarali smo o tome – i podruprijet ćemo tako nešto. Ne isključujem našu inicijativu da se to promijeni. Sada se mnogo govori o izborima, oni su za godinu i pol dana”, kazao je Marić.

“Bilo je nekih uvijek razgovora i razmatranja, ali obzirom na sve općine, gradove, izuzev Sarajeva i Mostara, svi se biraju direktno i ne vidim niti jedan razlog da se i tu ne biraju direktno. To je najbolji način izbora”, rekao je Čampara i dodao bez pretjeranog optimizma:

“Sve je to vezano za Izborni zakon i ova dešavanja, sumnjam da će to biti u skorije vrijeme. Ali vidjet ćemo u budućnosti.”

Šta je borba za jednakopravnost?

Direktan izbor gradonačelnika je nešto što se ubraja u standardnu demokratsku praksu. Međutim, svjedoci smo kočenja standardnih demokratskih procesa i privida demokratije – dok se FBiH konstantno razgovara o temi izmjena Izbornog zakona, jednakopravnosti, legitimnog predstavljanja i svih tih izraza čija se definicija mijenja u zavisnosti koji stranački korpus pitate.

“Oni koče već 25 godina sve procese, sve normalne procese, procese koji su svojstveni normalnim državama. Ali ako budemo uporni i ako se dobije sveopća podrška građana – nastojat ćemo da se nešto promijeni, jer ovakvo stanje je nepodnošljivo”, rekao je Marić.

Uz političku funkciju po demokratskim pricipima, pravilima i standardima ide i moralna odgovornost, ali…

“Vidjelo se kako su pojedini političari nemoralne osobe, jer jedno su pričali, a kada je trebalo – vidjeli smo zakulisne igre. To je neprihvatljivo. Imali smo mi i jednu vrstu problema u Mostaru, dva kandidata. Sve to treba onemogućiti. Ako na listama imamo preferencije da glas dajemo onim osobama u koje imamo najviše povjerenja, građanima Sarajeva i Mostara treba omogućiti isto. To je ta borba za jednakopravnost”, konstatovao je Vehid Šehić u razgovoru za N1.

Njegovo razmišljanje je i to da Sarajevo treba potpunu reorganizaciju, ali doći ćemo do problema nadležnosti, pozicija, smanjenja administracije.

Žargonski se to kaže: “Vidio sam ti za ono, ne može”.

N1

“Kada je Sarajevo u pitanju – moje razmišljanje je da Grad Sarajevo treba da ima status kantona, slično kao što to u Hrvatskoj ima Zagreb. Da se proširi, ne samo na ove četiri opštine, nego na sve koje čine kanton. Da se ukine kanton kao KS, da se opštinama daju veće nadležnosti, a Grad Sarajvo, kao glavni grad BiH, FBiH, ima nadležnosti kao sada Kanton Sarajevo”, pojasnio je Šehić.

Do tada i do promjena ostat će nam rečenice poput: “Neprihvatljivo je da glavni grad ima protokolarne nadležnosti, a ne suštinske.” Direktan izbor gradonačelnika će ostati još samo jedno od otvorenih pitanja koje će čekati svoj odgovor do ko zna kada. Građani Sarajeva, Mostara – koji ne mogu da iskažu svoju volju oko toga ko će ih predstavljati, morat će se zadovoljiti sa proceduralnim i formalnim rješenjima i prividom demokratije. “Preko nekoga”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare