Da li će se obilježavanjem stati ukraj krađi oružja u OSBiH?

Vijesti 09. sep 202119:04 0 komentara

Završen je trogodišnji projekt obilježavanja malog i lakog naoružanja u Oružanim snagama BiH. Time bi se uveliko smanjile moguće zloupotrebe. Na pitanja o dosadašnjim zloupotrebama i krađama oružja iz kasarni Oružanih snaga, o odgovornosti i istragama koje se vode nadležni su ponudili opće odgovore bez konkretizacije rezultata istrage.

Oružane snage BiH (OS BiH) raspolažu sa više od 400 vrsta lakog i malog naoružanja čije obilježavanje je završeno. Uspostavljene su baze podataka koje omogućavaju kontrolu, praćenje i kretanje naoružanja u okviru OS BiH. Time bi zloupotrebe bile svedene na minimum.

Inače, kada se puška jednom obilježi, svaka zloupotreba i krađa bit će gotovo pa nemoguća.

“Bilo je slučajeva gdje se zloupotrebljavalo, gdje je došlo do nestanka naoružanja u skladištima OS BiH. Kontinuirano radimo na popravljanju sigurnosnih mjera i vjerujemo da u budućnosti i nakon ovog projekta da će ti postoci biti smanjeni”, naveo je Ivica Jerković, general-bojnik OS BiH.

Informacije nedostupne javnosti

Je li iko odgovarao za krađu oružja iz bh. kasarni? Gdje ono završava? Sta se radi po ovom pitanju u Ministarstvu odbrane? Gdje su pištolji iz kasarne “Bilećki borci”? Pazarić? Odgovori možda i postoje ali nisu za javnost.

“Onog trenutka kada bude okončana istraga do kraja imat ćemo informacije za javnost, interno mi te informacije znamo, po vrsti i broju koji je zloupotrijebljen, odnosno koji je nestao”, rekao je Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Krađa i zloupotreba oružja je učestala pojava u OS BiH ističe član Komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović. Posao kojem bi ozbiljnije morali pristupiti u generalnom inspektoraTu OS, ali i u Komisiji, koja o tome nikada nije raspravljala.

“Očigledno je da zbog blokada rada ne samo Parlamenta nego i komisije za odbranu koja je zajednička komisija oba doma imamo problem u funkcinonisanju i nikada nismo dobili niti tu informaciju niti smo imali na dnevnom redu problem nestanka naoružanja”, kazao je Mehmedović.

Krađa oružja u kasarni “Miloš Obilić”

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je 2018. godine izvijestila o krađi oružja u kasarni “Miloš Obilić” na Palama. Tada je pretresom stana na Sokocu, između ostalog, pronađeno 17 ručnih bombi, tromblonska osvjetljujuća mina, automatska puška i razno drugo naoružanje. Ako se ne pronađe, gdje završava to naoružanje?

“Znamo da oružje ‘teče’ iz Balkana prema ostatku Evrope, što kasnije rezultira povećanjem stope kriminaliteta”, naglasio je James Cowen iz Halo Trusta.

Dok traju istrage o minulim krađama naoružanja u kasarnama Oružanih snaga, pokušava se ovakvim projektima obilježavanja naoružanja, zloupotrebama stati u kraj. Uskoro očekuju i obilježavanje municije i streljiva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!