Da li će se situacija u bh. bolnicama zakomplikovati u narednom periodu

Vijesti 22. dec 202119:08 0 komentara

Koronavirus ne prestaje da se širi, a novi soj zvani omicron tek je, kako kažu ljekari, na pragu BiH. Kako će bolnice podnijeti eventualni novi val, te hoće li izostati zdravstvene usluge za tzv. necovid pacijente? I da li nas, pojavom omicrona, očekuje uvođenje strožijih mjera?

Situacija bi se u bh. bolnicama mogla zakomplikovati u narednom periodu. I dalje je mali broj vakcinisanih, a ljekari očekuju potvrdu prisustva nove varijante koronavriusa zvane omicron.

Dječak iz Cazina

“Još uvijek je vakcinacija jedini najbolji način da se spriječi zaraza, i to je ono to mi sada znamo da može spriječiti tešku kliničku sliku”, rekla je Anela Šubo,  članica covid tima Opće bolnice.

O uvođenju strožijih mjera, poput obaveznog posjedovanja VTP potvrde se razmišlja, ali za sada ostaje samo na tome.

“Vrlo nam je teško donositi neke mjere, mi bi donijeli mjere što se tiče ograničenja i za pojedina skijališta ali ne možete. Vi odete 10 km dalje i slobodno skijate”, rekao je Ednan Drljević, šef infektivnog odjela Opće bolnice.

Koronavirus i liječenje covid pozitivnih – fokus je posljednje dvije godine. Ostali pacijenti, u većini bh. bolnica, zanemareni su. Pacijentima sa cističnom fibrozom to nije bilo strano ni prije pandemije, ali je tokom nje kulminiralo. A pokazao je to primjer dječaka iz Cazina.

“Naglo mu je pozlilo kući, roditelji su ga odveli hitno u Banja Luku, tamo mu je pored cistične fibroze dijagnostifikovan i tuberkuloza pluća, hitno je morao za Sarajevo zato što pripada KCUS-u jer je iz Federacije, stigao je sanitetom u osam sati ujutro, međutim nije primljen cijeli dan, uzeli su uzorke i njemu i majci za covid, ali rezultati nisu stigli do pola 5, onda su oni stigli, bili su negativni, ali za dječaka nije bilo mjesta“, kazala je Elvira Mujkić iz Udruženja za cističnu fibrozu u BiH.

No, nemaju svi loša iskustva. Samiju Čengalović sreli smo kada je napuštala bolnicu. Operisala je kuk, drugi u šest godina. Da je vrijeme pandemije, u jednoj od sarajevskih bolnica kaže, nije osjetila.

“Oni imaju svog doktora preko kojeg se dolazi na ortopediju, naručite se i čekate, termin kad dobijete. Ja sam dobro prošla, bez ikakvih problema, što se tiče ove bolnice ja sam prezadovoljna”, rekla je Samija Čengalović.

Izazovna godina

No nisu sve bolnice uspjele prevazići izazove koje je donijela pandemija. Brojne su doživjele kolaps. I iz sarajevske Opće bolnice kažu, izazova nije manjkalo, ali su, kažu, na sreću uspješno prevaziđeni.

Izazovna je ova godina bila i za pacijente ali i ljekare. Izuzetak nisu ni pedijatri. Samo u Općoj bolnici na Odjelu za pedijatriju pregledano je 3.000 mališana, 2 hiljade više nego prošle godine, hospitalizovano je 75 covid pozitivne djece. Koronavirus sada je malo manja nepoznanica, ali naredni period i dalje ostaje nepoznanica, jer niko ne zna šta će nova varijanta omicron sa sobom donijeti u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!