Da li ćemo COVAX vakcine čekati i do maja?

Vijesti 03. mar 202111:31 > 12:32 3 komentara
N1

Globalna alijansa vakcina i imunizacije ( GAVI ) jučer je konačno objavila raspodjelu doza vakcina putem COVAX mreže. Dio COVAX-a je i Bosna i Hercegovina koja doze AstraZenece i Pfizer-BioNTech čeka mjesecima. Dostava tih vakcina definisana je u današnjem saopštenju. Iako je u decembru 2020. prošle godine Savjet ministara BiH usvojio izvještaj, prema kojem je čak u prvom kvartalu 2021. u BiH trebalo stići 1.230.000 doza, odnosno za oko 20 posto populacije to se nije dododilo. Sve je plaćeno unaprijed. Ali, ništa više nije poduzeto.

Prema jučerašnjem saopštenju GAVI-ja , podjela u Bosni i Hercegovini putem Covax mreže će se odvijati podjeljenjo – moguće u martu te u aprilu/maju 2021.
Prvi kvartal ističe s martom , a tek u drugom kvartalu april/maj, odnosno kraja maja, prema GAVI-ju je planirano da u Bosnu i Hercegovinu bude dostavljeno 108.000 doza AstraZeneca (AZ/AZ- proizvedenih u EU ).

Posebna distribucija- 23.400 doza Pfizer-BioNTech vakcina u prvom kvartalu treba biti do kraja marta.

Prema saopštenju GAVI-a AstraZenica doze se mogu čekati i do maja, a Pfizer- BioNTech koje zahtijevaju posebne uslove, moguće do kraja kraja ovog mjeseca, ako se ispune uslovi.

Podsjetimo, Pfizer je već saopštio da su uslovi za isporuke njihovih doza vakcina sljedeće: dokumentacija svake države o nacionalnom regulatornom odobrenju vakcina, koje je izdala nadležna nacionalna regulatorna agencija, potom  uvozna dozvola i potpisani sporazumi o odšteti i odgovornosti. Potpuno suprotno riječima predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Zorana Tegeltije, koji nas je informisao prije nekoliko dana da BiH “ispunjava uslove za prihvat svih vakcina i da odmah može primiti milion Pfizerovih doza”.

Također, jučer je ministarka i zamjenica predsjedavajućeg Bisera Turković negodovala nakon donacije 5.000 doza iz Srbije za medicinare Federaciju BiH jer se “ta” Astra Zeneca proizvodi u Indiji, obrazlažući da “ova indijska vakcina nema dozvolu za upotrebu u Evropi, za razliku od vakcine AstraZeneca koja je proizvedena u EU”.

Prema Globalnoj alijansi vakcina, putem COVAX-a u Bosnu i Hercegovinu upravo trebaju stići iste takve, SII/AZ proizvedene u Indiji.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare