Da li Dodik ruši ustavni poredak, predvodeći “političku gerilu”?

Vijesti 15. okt 202117:12 > 18:15 5 komentara
REUTERS/Dado Ruvic

N1 iz pouzdanog izvora saznaje da je nekoliko predstavnika pravosudnih organa Bosne i Hercegovine bilo na konsultacijama u Banjaluci prije dva dana, prije jučerašnjeg obraćanja člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. 

Dodik je, podsjetimo, „dovoljnom“ broju ambasadora evropskih zemalja, kako je rekao, ponovio svoje ranije najave i znane zahtjeve kada je riječ o samostalnosti RS te povlačenju saglasnosti ovog entiteta kada je riječ o pravosuđu BiH, VSTV, Oružanim snagama BiH, fiskalnom sistema i uspostavljanju direkcije za indirektne poreze.

“Daću državnim sudijama i tužiocima rok. Ako to ne učinimo, poduzet ćemo aktivnosti”,  rekao je novinarima jučer Dodik.

Da li Sud BiH opstaje, odlaze li sudije i gdje?

N1 je nakon riječi Milorada Dodika – kako će državne sudije i tužioci iz Republike Srpske napustiti državne pravosudne institucije – pitao dugogodišnjeg sudiju Suda BiH, Branka Perića – ostaje li u Sudu BiH?

„Ja nisam čovjek avantura nego razuma i zakona. Nikakvo odmetništvo me ne interesuje!“, odgovorio je sudija Perić za N1.

„Mene niko nije kontaktirao. To je besmislica koja nije dostojna komentara. Ako je to Dodik ozbiljno mislio, onda je duboko zagazio u teški kriminal. To više nije politika nego su to akti rušenja ustavnog poretka. Sud i Tužilastvo BiH su dio pravosudnog poretka koji postoji 20 godina“, komentarisio je sudija Branko Perić najave člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Pravosudni sistem treba zaustaviti ovo političko nasilje

Na novinarsko pitanje, šta može uslijediti, Perić odgovara:

„On (sistem, op.a.) se ne može mijenjati političkim odlukama nego samo zakonom propisanim procedurama. Ne vjerujem da bi se neko od sudija i tužilaca priključio političkoj gerili koju vodi jedan političar. Mislim da pravosudni sistem treba da zaustavi ovo političko nasilje. Političari ne smiju biti izvan zakona“, istakao je sudija Perić.

Da li su političari izvan zakona? Sve riječi Milorada Dodika na to upućuju.

Nakon novinarskog pitanja – kako misli „izbaciti sudije i tužioce te pripadnike Oružanih snaga iz kasarni na teritoriji Republike Srpske“ – Dodik odgovara: „Upućujete na 1992. godinu. Vidjećemo. Kako su to Slovenci uradili, fino zablokirali kasarne i rekli ovi momci koji ne valjaju njima, a tu je bilo i Bošnjaka, morali su da odu. Malo se sada modernizovalo. Nakon donošenja zakona o vojsci, 80 posto pripadnika Srba u Oružanim snagama BiH ih je spremno napustiti i uključiti se u druge strukture“.

A gdje? Ko će to finansirati?

Krivično djelo i rušenje ustavnog poretka

I ove riječi, kako je rekao sudija Perić, dobar poznavalac prava, pravnog sistema ukazuju na „akt rušenja ustavog poretka“. A to je krivično djelo.

Dodik danas nastavlja:

“Mi razgovaramo sa svima, sa Srbima u SIPA-i. Mi ćemo OSA-u ukinuti do kraja mjeseca, zabraniti njen rad na prostoru RS i formirati svoju službu“.

N1 nezvanično ima upravo suprotne informacije iz Obavještajno bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine.

„Sve funkcioniše bez bilo kakvog problema na cijeloj teritoriji države. OBA može samo čekati da li to što je najavljeno ikada može uopše biti urađeno u njihovom terenskom uredu u Banjaluci“, saznaje N1.

Da li je to uopšte moguće?

Dodik je danas sam potvrdio da razgovara sa svim zaposlenim, srpske nacionalnosti, u institucijama države BiH.

Upravo institucijama, koje funkcionišu zakonski!

Dvadeset godina od Suda i Tužilaštva BiH, Oružanih snaga BiH, OBA-e , VSTS BiH.

Šta konkretnije to znači?

Sve navedene državne institucije su potvrđene zakonima. Usvojenim u zakonodavnoj vlasti BiH – Predstavničkom domu i Domu naroda BiH.

I tačka !

Do sankcija…..

Ko će sve sankionisati političare u BiH?

Vrijeme je dok se očekuju najavljene sankcije, za političare Bosne i Hercegovine. Ali to neće biti samo takozvane crne liste i „zabrana putovanja“ u SAD. To, zapravo, i nije dalo nikakvog rezultata. Vidjeli smo u pitanju Dodika i drugih, već godinama.

Iz nekoliko pouzdanih izvora, N1 je saznao da sankcije stižu i iz Evropske unije. Da li su to Njemačka i Velika Britanija ?

Jer zašto je jučer Milorad Dodik upravo ove dvije države i nedolazak njihovih ambasadora spominjao i targetirao kao „neprijateljske“? Možda upravo zato.

Dok to ne saznamo, Milorad Dodik, član Predsjedništva države BiH može samo „relaksirati atmosferu“ jer reče da je „ mislio prijatelja harmonikaša dovesti da odsvira nekoliko pjesama. On nije mogao doći, doći će u ponedjeljak“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare