Da li je Dodik odustao od povlačenja saglasnosti o Oružanim snagama BiH?

Vijesti 25. nov. 202119:364 komentara
Podijeli:

Politička kriza u Bosni i Hercegovini se ne smiruje, uprkos posjetima i apelima brojnih međunarodnih zvaničnika. No, možda je to samo privid. Je li Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH pod pritiskom odustao od plana za povlačenje saglasnosti o Oružanim snagama BiH. Takvu tvrdnju iznio je visoki predstavnik Christian Schmidt u razgovoru za britanski Guardian.

Ono što Schmidt ipak nije objasnio je ko je to Milorada Dodika uspio uvjeriti da odustane od svojih namjera u oblasti odbrane. Međutim, ono što je poznato je njegov nedavno održani sastanak sa predsjednikom Srbije, ali i nešto raniji s mađarskim i slovenačkim premijerom. Stiče se utisak da je, upravo, nakon ovih posjeta Dodik relaksirao svoje stavove, jer mu je, sada, prihvatljivo i smanjenje obima Oružanih snaga, a ne samo ukidanje.

“Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u susjedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti put koji vodi povećanoj mogućnosti političkog i nadajmo se, ne i vojnog sukoba. Dodikova separatistička retorika i obećanja da će prekinuti pravni i porezni sistem vode zemlju u tešku krizu. Dodik je došao do tačke u kojoj se ne može vratiti nazad, a da ne izgubi obraz”, kazao je Schmidt.

Jer, stava je Schmidt, ako dođe do disolucije BiH, to će biti scenario koji će imati posljedice ne samo na BiH, nego i na čitavu regiju.

S druge strane, Dodik je, nakon sinoćnjih sastanaka, ponovio da Republika Srpska ne ugrožava mir, nego da poštuje teritorijalni integritet i Ustav BiH, ali da je isključiva protiv svakog oblika pravnog nasilja i miješanja stranaca u unutrašnje političke odnose.

A kako bi, donekle, ostao dosljedan ranijim najavama, najavio je 10. decembra posebnu sjednicu NSRS na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o stavljanju van snage zakona o zabrani raspolaganja imovinom koji je donio Paddy Ashdown, nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

“Naš prijedlog je da dva entiteta i Brčko distrikt sačine poseban ugovor o tome i priznaju vlasništvo nad imovinom koje se nalazi na njihovim teritorijama i da se taj ugovor potvrdi u Parlamentarnoj skupštini BiH i to bi moglo da bude rješenje. Međutim, kako sam vidio sinoć, gospodin Izetbegović ima neke ideje koje su, apsolutno, vanvremenske i nisu provodive”, rekao je Dodik.

Dodik nije komentarisao Schmidtove najave o povlačenju u oblasti odbrane, ali jesu predstavnici opozicije iz RS, navodeći, između ostalog, da SNSD već duži period sve više ponižava i omalovažava NSRS. Najžalosnije je, kažu, što je o skidanju tačke o Oružanim snagama sa posebne sjednice, javnost obaviještena, upravo od visokog predstavnika, kojeg SNSD, navodno, ne priznaje.

“Ja imam osjećaj da su se i Dodik i SNSD potpuno pogubili, d alutaju, udarajući se sami o sebe, po nekim njihovim političkim zidovima, bez ikakve adekvatne politike, strategije i vizije koja, evo nekoliko mjeseci, najveću štetu nanosi, upravo, RS”, naveo je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Podsjećamo, posljednjih je dana primijetan pritisak inostranih diplomata na političke predstavnike u BiH. Najviše se, izgleda, razgovaralo sa evropskim komesarom za proširenje, budući da se, za jedan dan, Dodik s njim sastao čak tri puta. A onda je uslijedila i radna večera sa Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

“Ti sastanci su manje-više u funkciji toga da se zajedno sjedne. Da evo Milorad Dodik sjedne sa mnom i sa Čovićem, da se u izvjesnoj mjeri relaksira sama atmosfera kako bi se omogućili eventualno neki pomaci”, istakao je Izetbegović

Varhelyi je, s druge strane, poslao i više nego jasnu poruku: “BiH će ostati bez značajne finansijske pomoći ako se blokada državnih institucija nastavi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar