Da li je Milorad Dodik postao teret za predsjednika Srbije ili ipak ne

Vijesti 14. apr 202221:01 4 komentara

Nakon razgovora sa visokim predstavnikom Krsitijanom Šmitom nije bilo izjava. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio kako je protiv bonskih ovlasti. No u saopštenju za javnost jasno je navedeno kako je razgovarao sa Visokim predstavnikom međunarodnne zajednice.

Službena stranica predsjednika Srbije. Sastao se sa Visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom. Iako se Vučić kako je navedno u saopštenju ne slaže sa korištenjem bonskih ovlasti, legitimet Kristijana Šmita ocito nije sporan jer je njegova titula navedena. Slično je i s medijima u Srbiji.

Pozitivna očekivanja

Vučić se danas nije obraćao novinarima, vjerovatno će to uraditi sutra nakon sastanka sa Miloradom Dodikom. Visoki predstavnik obratio se gostujući u programu N1 TV.

“Pretpostavljam da razgovor koji smo danas vodili nije posljedni razgovor, već naprotiv, to je nešto što će nas dovesti korak naprijed ka razumnom rješenju kod različitih pozicija i stavova. Osjećate da sam taj razgovor napustio sa dobrim očekivanjima”, rekao je Schmidt.

Kristijan Šmit je kazao i kako je morao reagovati, jer su blokade institucija unatoč upozorenjima međunarodne zajednice nastavljene. Da bonske ovlasti neće dovesti do destabilizacije stanja, ali i podsjetio:

“Ne vidim nikakvu destabilizaciju. Mislim da to vodi ka pravom putu. Predsjednik Vučić pregovarao je o metodici, a Dodik mu je obećao da će okončati tu blokadu u državnim institucijama u Sarajevu. Što se nažalost dogodilo u jako maloj mjeri, a zapravo smo upravo u toj temi i moramo da se zajednički njome bavimo”.

Da li je Milorad Dodik postao teret za predsjednika Srbije, tema kojom se treba zajednički baviti sa međunarodnm zajednicom ili ipak ne. Zapravo jedina država kojoj je Kristijan Šmit i dalje sporan, kao i njegove odluke, je Rusija, Kina za sada nije reagovala.

U fokusu sastanak Dodik – Vučić

Milorad Dodik u izjavi za agenciju Srna danas kaže kako turistička putovanja Kristijan Šmit neće legitimisati kao visokog predstavnika, da je uoči razgovora Vučiću ponovio svoje stavove, ali i da razumije poziciju Srbije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović pozvao je na potišivanje standarda koji su jasno propisani i presudama Ustavnog suda i u slučaju imovine, pa i one koja je interes susjedne Srbije poput HE na Drini i Aerodroma u Trebinju.

Saradnja Republike Srpske i Srbije biće u fokusu sastanak Dodik – Vučić koji se očekuje sutra srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević. Uoči sastanka poručeno je kako je RS Srpska uvijek mogla da računa na Srbiju i da će to tako ostati i u budućnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare