Da li je moguć dogovor o imovini Bosne i Hercegovine?

Vijesti 22. sep 202220:01 0 komentara
N1

Ustavni sud BiH stavio je danas van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS. Prema reakcijama koje su uslijedile teško je očekivati da će doći, sa jedne strane, do sprovedbe odluke, a sa druge strane do unutarnjeg dijaloga o okvirnom zakonu o imovini na državnom nivou.

Odluka je očekivana za delegata u državnom Domu naroda Dževada Mahmutovića (SDA), koji je u ime delegata Parlamentrane skupštine BiH dostavio zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona.
Ustavni sud je, podsjeća, donio nekoliko presuda kojima je potvrđeno da je titular imovine BIH, ne RS, dok je Ured OHR-a zabranio raspolaganje državnom imovinom do konačne odluke Parlamenta BiH.

“Ako pet puta pokušavaš nešto da uradiš i pet puta ti se kaže da to nije okej – onda bi valjda ova odluka trebala biti signal vlastima Republike Srpske. Neka se okrenu proceduri u Parlamentu BiH. Čujem da i ovih dana pokušavaju da rade nešto oko poljoprivrednog zemljišta koje nije njihovo. Dakle, i dalje pokušavaju da idu glavom kroz zid. Krajnje je vrijeme da shvate da se ovo pitanje može riješiti u Parlamentu BiH”, podcrtao je Mahmutović (SDA).

U argumentaciji koja je dostavljena Ustavnom sudu BiH osim ranijih presuda podsjeća se i na kontinuitet BIH koji je sadržan u članu 1 Ustava BiH, na međunarodne obaveze iz Sporazuma o sukcesiji gdje je vrlo jasno navedeno kako je država BiH sukcesor, ne entiteti. Bio je to i stav Christiana Schmidta koji je sporni zakon suspendovao, dan prije objave, do odluke Ustavnog suda.

No za političare u RS, ovo je napad na nadležnosti ovog entiteta i još jedan pokazatelj da Ustavni sud radi u interesu samo jedne strane.

“Imovina po Dejtonskom sporazumu pripada entitetima, u Ustavu piše da sve ono što izričito nije dato BiH ne pripada BiH. Imovina je naša i nek` zapamte da je naša, bez obzira šta misle i pokušavaju da na ovaj način pošalju zapadnom svijetu poruku da ima neko ko ne poštuje Ustavni sud, a sam taj sud ne poštuje Ustav”, kazao je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik.

Trideset godina BiH čeka na okvirni zakon o državnoj imovini. Nije bilo volje da se donese u Paralemntarnoj skupštini BiH.

Podsjećamo na izjavu donedavno prvog čovjeka Ustavnog suda BiH, Mate Tadića koji je otišao u penziju.

“Naprimjer, imate državnu imovinu, knjiženu kao državnu za neku česticu, općenarodna imovina, općedruštvena, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, zatim imate imovinu koja je knjižena na Savezni sekretarijat za narodnu odbranu, Savezno izvršno vijeće, Predsjedništvo itd. Federacija BiH i Republika Srpska nisu sukcesori iza Jugoslavije. To je Bosna i Hercegovina. I, ono što je poruka naših odluka: Izvolite, na razini države donesite kratki zakon o knjiženju imovine”, rekao je Mato Tadić.

Ekspert za državnu imovinu, Muharem Cero dodaje kako BiH ima inicijalni registar 1000 nekretnina koji je urađen u mandatu Valentina Inzka.

“Na žalost sve je ostalo na tome. BiH ne zna ni čime raspolaže”, podsjetio je.

No nije samo RS donosila sporne zakone. U Zakonu o vodama FBIH u članu 7.kaže se da vodno dobro može biti u vlasništvu Federacije BiH, kantona, grada, općine, pravne ili fizičke osobe. Država BiH nije navedena. U članu 9.istog zakona navodi se da je javno vodno dobro od općega interesa u vlasništvu je Federacije BiH za sve površinske vode I. kategorije u vlasništvu je grada i općina za sve površinske vode II. Kategorije.

Države BiH i dalje nema.

U Zakonu o poljoprivrednom zemljištu FBiH navodi se državno vlasništvo, ali i dodaje da poljoprivredno zemljište u vlasništvu države može ići u prodaju kada federalni paralement utvrdi opći interes za prodaju državnog zemljišta.
Odnosno za državno vlasnštvo odgovoran je entitetski parlament.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!