Da li je SDP-ov postupak početak kraja BH bloka?

Vijesti 11. feb 202119:20 > 19:54 1 komentar

Dok se građani bore za komad hljeba dnevno, političari nastavljaju po starom dobrom receptu i teško se dogovaraju oko fotelja. Uoči sutrašnje sjednice gradskog vijeća Mostara na kojoj bi konačno trebao biti izabran gradonačelnik - pozicije se mijenjaju. Međusobna optuživanja unutar BH bloka, ne jenjavaju. Na pitanje zbog čega je Arman Zalihić, vijećnik SDP-a prihvatio kandidaturu za gradonačelnika, odnosno zašto Naša stranka nije napustila sjednicu vijeća, zajedno s njim - ni danas nema odgovora.

Počelo je sa statusom Sabine Čudić iz Naše stranke, SDP pokleknuo pritiscima i srušio BH Blok u Mostaru. Iz SDP-a odgovorili Mi smo podržali Irmu iz NS, što je vama problem podržati kandidata SDP-a. Damir Arnaut komentirao Jer nije vaš, već je PMP-ov odnosno (SDA-ov) . Uključio se i Nermin Nikšić: “Za SDP, BiH ne počinje i ne završava u Sarajevu”.

Iz Naroda i pravde poručli članovima BH bloka: “Dogovorite se, sramota je šta radite Mostaru”.

Mnogo više od izbora Maria Kordića i Zlatka Guzina koji su prosli u drugi krug izbora za mostarkog gradonačelnika, iznenadila je retorika i teške optužbe unutar BH bloka.

U SDP tvrde kako je nakon sastanka delegacija dvije stranke u utorak bilo dogovoreno da će PMP delegirati Armana Zalihića i da će ponovno biti zatražena podrška Koalicije za Mostar, na što su u Našoj stranci pristali. Tom sastanaku prisustvovala je i Sabina Ćudić.

No, koliko su zaista bile realne šanse Zalihića da postane novi gradonačelnik, odnosno da dobije podršku Koalcije za Mostar? Ravne nuli, ako znamo da dolazi iz reda Ostalih. To bi značilo da predsjednik GV ostaje Ivan Zelenika iz HDZ-a, Koaliciji za Mostar pripalo bi mjesto savjetnika gradonačelnika, što je simbolična funkcija. Slična stvar je i sa Irmom Baralijom. Ako se sjetimo da su iz BH bloka ranije kazali kako ostaju u opoziciji, postavlja se pitanje što bi SDA u konačnici dobila…

No, ako je početak kraja BH bloka, itekako imaju povoda za slavlje jer priča postaje mnogo veća od Mostara.

No Koaliciji za Mostar s druge strane treba BH Blok – da uzmu mjesto gradonačelnika. I danas je upućen poziv za sastanak uoči sutrašnje sjednice. SDP je iznio svoje uslove koje je za SDA nemoguće ispuniti uz ostalo, četiri vijećnika koalicije koje je ova stranka ranije označila odgovornim za izborne krađe, odmah vrati mandate. Zatvaranje deponije Uborak, revizija gradskih finansija od 2012. do 2020., te smjena svih direktora preduzeća u vlasništvu grada…

Nakon svega navedenog stvari uoči sutrašnje sjednice prilično su jasne. Novi gradonačelnik Mostara najvjerovatnije će biti Mario Kordić, kandidata HDZ-a, predsjednik GV Salem Marić iz SDA, kako se najavaljivalo i prije konstituirajuće sjednice koja sutra ima svoj treći nastavak.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare