Da li je u Bosnalijeku imenovan novi Nadzorni odbor?

Vijesti 10. mar 202215:17 > 19:06 0 komentara
N1

Problemi u najvećoj farmaceutskoj kompaniji Bosnalijek. Vlasnici sa pravom glasa, kako kažu više od 40 posto kapitala, advokati dioničara i članovi Skupštine Bosnalijeka pokušali su danas pristupiti svojoj imovini. Zakazana je sjednica Skupštine ovog preduzeća, sa tačkom razrješenja dužnosti Nadzornog odbora u obimnom dnevnom redu.

Sjednica Skupštine preduzeća je počela ispred zgrade. Dužnosti su razriješeni članovi nadzornog odbora koji su birali Upravu preduzeća. Grupa ostalih dioničara iz koje kažu da su u posljednjem periodu uložili oko 50 miliona KM u kompaniju Bosnalijek, žele pristup svojoj imovini.

“Mislim da ne treba biti pravnik ili bilo šta drugo da bi se to komentarisalo. Probajte zamisliti da vam u nekoj zgradi u kojoj ste vlasnik stanari te zgrade ne mogu ući. Ne treba vam nikakvo pravo da shvatite o čemu se radi. Nema veze, može se Skupština održati vani”, istakao je Mensur Mušija, član Skupštine Bosnalijeka.

Iz ove grupe dioničara poručuju da će koristiti sva zakonska sredstva da osvare svoja prava. Danas su izabrali nove članove Nadzornog odbora koji će krenuti u proceduru smjene Uprave preduzeća. Dio uprave je i direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović. Tužilaštvo BiH tereti Uzunovića za krivično djelo organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnih ugovora te pranje novca. Iako mu je izrečena mjera zabrane prilaska ovoj kompaniji, dužnosti nije razriješen.

“Zašto se nama ne dozvoljava da uđemo u prostorije društva i da u duhu zakona i objavljenog javnog poziva održimo skupštinu jer je evidentan da postoji kvorum za održavanje današnje sjednice? Zašto ja kao punomoćnik dioničara moram biti na cesti?”, upitao je Adnan Bunjo, punomoćnik dioničara Bosnalijek-a

Iz Bosnalijeka šalju odgovor. U saopćenju kažu da je sjednica otkazana odlukom Nadzornog odbora uslijed tehničke nemogućnosti njenog održavanja.

“Naime, Bosnalijek je 8. marta ove godine zaprimio naredbu Tužilaštva BiH u kojoj se zahtijeva da se dostavi sva dokumentacija vezana za održavanje Skupštine i to za prvih deset dioničara (prijave, punomoći i ostala prateća dokumentacija neophodna za učešće na Skupštini) najkasnije do 9. marta ove godine do kraja radnog dana, a koja je u skladu sa naredbom Tužilaštva i dostavljena od strane Društva. Uzimajući u obzir da je za neometan i zakonit rad Skupštine neophodna navedena dokumentacija, prije svega radi utvrđivanja kvoruma prisutnosti dioničara te utvrđivanja valjanosti pristiglih prijava i punomoći, Nadzorni odbor je dao saglasnost za otkazivanje Skupštine o čemu su dioničari, njihovi punomoćnici i javnost obaviješteni putem sredstava javnog informisanja”, saopćili su iz Bosnalijeka.

Iz društva AS Holding iz Tešnja kažu da su oni većinski vlasnici kompanije Bosnalijek s pravom glasa. Inicirali su današnje sazivanje sjednice Skupštine Bosnalijeka.

“Još u toku decembra smo podnijeli zahtjev za održavanje Skupštine koja je zbog nedostatka kvoruma bila odgođena za današnji datum sa istim dnevnim redom, odnosno, tačkom razriješenje i izbor novog Nadzornog odbora”, rekao je Vedran Eterović, advokat dioničara AS HOLDING.

Kvorum su, kažu, danas imali jer su tu bili prisutni i suvlasnici i vlasnici kapitala, i to preko 40 posto, tvrde punomoćenici. Pred vratima Bosnalijeka danas su bili i predstavnici libijskog državnog fonda koji nisu bili raspoloženi za izjave.

Novi članovi nadzornog odbora su: Avdagić Madžid, Eterović Vedran, Kadušić Mehmed, Hasić Rijad i Bijedić Mujanović Nina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!